2006-06-21

Hur ska demokraterna vinna senaten?

För att ta kontroll över senaten i höstens val så måste demokraterna ta sex platser från republikanerna (och inte förlora några). Idag är läget 55-45 till republikanerna och blir det 50-50 i en omröstning avgör vicepresident Dick Cheney såklart till republikanernas fördel, så att vinna fem platser räcker inte.

Dick Morris nämner de fem platser som är uppenbara potentiella vinster för demokraterna och spekulerar också i vilken den sjätte möjliga kan vara.

Den klart mest troliga är, som jag nämnt tidigare, Rick Santorum, han ligger klart under mot utmanaren Robert Casey (52-34 i senaste undersökningen). Två ytterligare republikaner ligger efter i opinionsundersökningarna, Mike DeWine i Ohio och Conrad Burns i Montana. Båda dessa har också mycket låga approval ratings, DeWine -8 och -24, fyra respektive sist i listan över alla 100 senatorer.

Två till som visserligen leder men knappt är Jim Talent, Missouri, och Lincoln Chafee, Rhode Island, båda dessa ligger också ganska illa till vad gäller approval rating men har plussiffror, alltså fler som är postiva än negativa.

Den sjätte som Dick Morris ser som möjlig är Tennessee där nuvarande majoritetsledaren i senaten Bill Frist slutar och lämnar platsen öppen, det i sig ökar chansen för att ett annat parti kan knipa åt sig platsen. Harold Ford är demokraternas utmanare och han går bra i opinionsundersökningarna mot alla tre möjliga republikaner (de har ännu inte valt sin kandidat). Morris kallar Ford för söderns motsvarighet till Barack Obama, en svart demokrat som kan locka till sig mittenväljare. LA Times tror också att Ford har en bra chans.

Jag har som jag skrivit ett antal gånger tidigare tippat att demokraterna inte tar tillbaka senaten, men däremot tror jag man plockar in ett antal platser. Troligen två eller tre, eftersom Santorum kommer förlora och någon eller båda av DeWine och Burns, men det finns också chans eller risk att en demokrat förlorar någonstans. Jag har tidigare flaggat för Menendez i New Jersey (han leder bara med två procentenheter i senaste undersökningen) och det gör Dick Morris också, men tror att latinorösterna kommer rädda honom.

Jaems Webb som blev vald till demokraternas kandidat mot George Allen får göra en bra kampanj om han ska ha chansen, han ligger under med tio procentenheter i första mätningen sedan han blev vald. Värt att notera är att Webbs stöd ökar med elva procentenheter sedan förra mätningen.

Inga kommentarer: