2006-06-22

WSJs opinionsundersökning

Ställningen i senaten idag är 55-44 till republikanerna, med en independant som nästan alltid röstar med demokraterna, så i verkligheten är det 55-45, och som jag nämnde igår behöver då demokraterna ta in sex mandat för att få majoritet. I fortsättningen räknar jag med det som ett demokratiskt mandat.

I WSJs senaste undersökning där de granskar de så kallade battleground states, där chansen för ett byte av parti är störst så är ställningen 52-46, med två oavgjorda. Två stater som alltså är för nära för att kunna säga vem som leder, Minnesota och Tennessee.

Som jag också nämnde igår så finns demokraternas mest utsatta mandat i New Jersey där Menendez i denna undersökning bara leder med 0,8 procentenheter och Minnesota där det är helt jämnt. I Minnesota försvarar visserligen demokraterna en plats i senaten men sittande senatorn Dayton slutar och därmed blir platsen än mer hotad.

Utveckling över tid är också intressant att titta på, i januari var ställningen 54-45 och i mars 53-46. Trenden är att fler och fler republikanska senatsplatser kommer i spel i valet, där den senaste är Tennessee.

Inga kommentarer: