2006-06-29

En halv miljard dollar i kampanjkassan

Michael Bloomberg är dollarmiljardär och borgmästare i New York. Han hintar nu om att ställa upp i presidentvalet 2008 som oberoende kandidat, alltså varken republikan eller demokrat. Idag representerar han republikanerna, men en ganska demokratvänlig sådan, annars går det inte att bli vald i New York.

Läget skulle öppna sig menar en rådgivare till Bloomberg om republikanerna och demokraterna valde kandidater som inte tilltalar mittenväljarna. Då skulle en bred väljargrupp öppna sig i mitten där en oberoende kandidat som kan både locka demokrater och republikaner kunde vinna många röster. Eftersom väljarkåren skulle bli uppslittrad kunde det räcka med ett stöd på runt 35-40 procent av alla röstande.

Och det är inte lite pengar som Bloomberg kunde investera i kampanjen, enligt uppgift en halv miljard dollar av egna stålar. I presidentvalet 2004 slog Bushkampanjen rekord med 367 miljoner dollar. Det finns dock gott om undersökningar och exempel som visar att man kan ösa in hur mycket pengar som helst i en kampanj utan att lyckas, går inte argumenten hem hos folk spelar det ingen roll. Minns bara den svenska ja till euro-kampanjen.

Inga kommentarer: