2006-06-23

Cut and run?

Ska USA lämna Irak och irakierna åt sitt öde? Plocka hem sin trupper och säga "klara er själva"? Jag tror det skulle vara katastrof men det är precis vad presidentkandidaten 2004 John Kerry föreslår.

Igår röstade senaten om två förslag från demokraterna. Ett som stöddes av de demokratiska ledarna i senaten där det föreslogs att trupperna skulle börja tas hem vid slutet av året och att Bush skulle presentera en plan för att ta hem samtliga stridande trupper. Och så John Kerrys förslag där alla trupper ska vara hemma inom ett år.

Demokraterna har varit rejält upprörda över att John Kerry inte kunde hålla sig till det första förslaget som troligen kan ha ganska stort stöd hos den amerikanska befolkningen, i alla fall hos demokrater och mittenväljare som står lite till vänster. Men när nu Kerry går ett steg längre så tror jag istället att många återigen ser demokraterna som oansvariga, att de inte klarar av nationell säkerhet. Karl Rove kommer utnyttja splittringen skoningslöst i höstens val.

John Kerry framstår alltmer som en riktigt pajas. Han framställdes som en flip-flopper i presidentvalet och det ligger en hel del i det. På den tiden stödde han kriget när en majoritet av befolkningen gjorde det. Nu ser han chansen att bli demokraternas kandidat igen genom att flytta sig till vänster och tilltala den mycket argsinta antikrigsrörelsen i partiet. Vad händer 2008 om opinionen har vänt? Om läget i Irak har lugnat sig, om kriget börjar ses som en framgång. Ändrar han sig då igen?

Demokraterna förlorade omröstningen med siffrorna 60-39 för det första förslaget och med 86-13 för Kerrys.

För två senatorer hade omröstningen en extra stor betydelse. Joe Lieberman, vicepresidentkandidat till Al Gore 2000, håller på att petas av utmanaren Ned Lamont i demokraternas interna val i Conneticut. Lieberman har till skillnad från Kerry hållit fast vid sin ståndpunkt och röstade därför mot båda förslagen. Det gör honom ytterligare sårbar i hemmastaten.

Lincoln Chafee är republikan men har också problem med antikrigsopinionen i sin hemmastat Rhode Island. Därför röstade han som enda republikan med demokraterna för att påbörja en truppneddragning.

1 kommentar:

Mathias Sundin sa...

Jag instämmer fullt.

Jo, han har antytt i den riktningen, men inte velat sagt något direkt, det beror ju på om han förlorar primärvalet i augusti.

Bloggen DailyKos driver tillsammans med flera andra bloggare en stenhård kampanj mot Lieberman och menar att hans utmanare Ned Lamont är en del av deras rörelse "people powered politics".