2006-04-04

Republikanerna i fortsatt majoritet

Det pratas vitt och brett om att republikanerna kommer åka på stordäng i valet i höst och demokraterna kommer ta tillbaka majoriteten både i senaten och kongressen. Jag har hela tiden varit skeptisk. Naturligtvis kan det bli så men demokraternas optimism är nog kraftigt överdriven, det krävs mycket för att de ska återfå majoriteten. Och tittar vi på läget om det hade varit val idag så behåller republikanerna fortfarande sin majoritet i senaten med 53 platser, mot dagens 55.

17 stater räknas som battleground states, där valet kommer avgöras och i dessa 17 leder demokraterna i tio och republikanerna i sju, men i de tio som demokraterna leder i är det bara två som idag innehavs av republikaner. I New Jersey är det just nu oavgjort men där sitter en demokrat idagsläget, alltså om demokraterna skulle torska där är nettovinsten bara en enda plats. I Wisconsin leder demokraten bara med 0,8 procent. Å andra sidan har republikanen ett ganska litet försprång i Missouri. Men idagsläget ser det inte ut att bli några dramatiska förändringar i senaten.

I guvernörsvalen runt om i landet blåser det dock just nu kraftigare demokratiska vindar. Idag är fördelningen av guvernörsposter i staterna 28-22 i republikanernas fördel. Hade det varit val idag hade det istället varit 26-22 i demokraternas fördel, med två race som är oavgjorda.

Värt att komma ihåg dock är att valet är i november, och dit är det långt.

1 kommentar:

Mathias Sundin sa...

Tack för länkarna. Ska kolla in det där.