2006-04-06

Dagens icke-nyhet

Moderaterna får några miljoner per år från privatpersoner och HEMLIGA organisationer, rapporterar TV4. Personer från dessa HEMLIGA organisationer får träffa Fredrik Reinfeldt. Oj oj oj, detta är inte bra...men vänta...det låter ju nästan som när LO ger pengar till socialdemokraterna och Wanja Lundby-Wedin inte bara får träffa Göran Persson, hon bestämmer över honom.

Så står något pucko till statsvetare och ojar sig över detta hemska. Nej det är inte hemskt, det är bra! Det är bra att privatpersoner ger pengar till politiska partier. Han säger naturligtvis hur hemskt det är i USA, där styr bara pengarna. Ja, och pengarna kommer från helt vanligt folk. De skänker några hundra till en presidentkandidat. Nästan alla pengar i senaste valet kom från smådonationer från helt vanliga människor.

Frågan man då kan ställa sig i Sverige, är om det är bättre att man istället tar människors pengar och sedan ger dem till de politiska partierna? Jo vi gör det idag. Partierna finansieras med skattepengar och det kostar totalt nästan en miljard per år!

TV4 visar också i sin otroligt bra granskning en jämförelse mellan intäkter i privata donationer och medlemsavgifter. Summan är något större från donationerna. Men är det då inte fel med medlemsavgifter? Det är ju människor som ger sina pengar till moderaterna. Vilka dessa människor är, är lika hemligt som vilka som ger privata donationer. De privata donationerna får faktiskt moderaterna redovisa, men inte medlemmarna.

Ja...suck.

3 kommentarer:

Wille sa...

Inte så lite konstig moral i Sverige:

Man ojar sig över _frivilliga_ donationer från folk som ger till ändamål _de vill ge till_.

Samtidigt ser inget det problematiska, både moraliskt och demokratiskt, i att man låter folk via skatten stödja partier de inte stödjer via partistödet.
Det är i princip att låta folk betala för att bli utsatta för propaganda som de själva inte valt att vilja lyssna till.

(att sedan samtliga partier får partistöd gör ju att inget av de etablerade partierna direkt vill ställa sig upp i båten..).

Mathias Sundin sa...

Prexis!

Anonym sa...

Man kan också komma ihåg att svenska myndigheter driver åsiktsbildning för socialdemokraterna närstående ståndpunkter för cirka 2 miljarder per år vilket kan summeras till 8 mijarder per val. Fackrepresentanter valarbetar på betald arbetstid till ett värde av en halv miljard per val, en halv miljard som arbetsgivaren, oberoende av dennes politiska sympatier tvingas stå för. Detta kan man se som en privat beskattningsrätt som en korrumperad socialdemokrati givit sig själv. Dessutom tillkommer rörelsens företagsimperium som erhållit sin ställning genom sin närhet till den socialdemokratiska korruptionen.

Sammantaget kan man nog sluta sig till att socialdemokraternas maktmaskin även i absoluta termer använder mycket mer pengar än Bush-kampanjen gjorde men Bush skaffade sig sina kampanjmedel ärligt. Fria och rättvisa val är en förutsättning för demokrati. Våra är ganska fria men är de rättvisa? Dessutom skall vi kanske räkna in den statstelevisionens s-märkning som oppositionen inte ens förstår att de skulle vinna på att försöka kringå.