2006-03-07

Utmanaren

Nu har jag kollat hela dokumentären Utmanaren om Fredrik Reinfeldt. Mycket intressant rätt igenom. Jag tycker dock det saknas en viktig pusselbit, det är hur Reinfeldt lyckades flytta fram sin position och bli gruppledare i riksdagen plus ekonomisk talesman efter katastrofvalet 2002 då Per Unckel så småningom avgick. Innan dess hade han varit i frysen, nu blev han plöstligt mycket mäktig.

Att kommunalråden gillar honom verkar klart, men det förklarar inte varför han också fick inflytande i riksdagsgruppen, bara delvis. Att det är hos kommunalråden som hans maktbas ligger känns också troligt. Tidigare var det de mer liberala typerna som styrde partiet, men kommunalråden har länge argumenterat på ett liknande sätt som Reinfeldt nu gör.

Reinfeldt framstår som en mycket skicklig maktspelare, som inte ger sig i första taget. I sin bok om Per Albin Hansson skriver Anders Isaksson att de verkligt stora någon gång under sin karriär verkligen utmanar, går tvärs emot, men till slut kommer ut som segrare. Reinfeldt är nära nu. Men skulle Alliansen torska och moderaterna inte gå så bra, ja då har vi till exempel Tove Lifvendahl som väntar i kulisserna. Hon står fast vid sina tidigare idéer, och bidar sin tid.

1 kommentar:

Anonym sa...

DN:s ledarskribent Peter Wolodarski har en mer kritisk syn på dokumentären, se länk.