2006-03-05

Mohammedteckningarna och ursäkter

EUs utrikesministrar och andra ber om ursäkt till höger och vänster för karikatyrteckningarna av Mohammed. Är det fel? Ja, trots att de också uttalar sig för yttrandefrihet.

Om det hade varit så att protesterna mot teckningarna hållit sig inom rimliga gränser, alltså inte övergått i dödshot, uppmanande till massmord, hyllande av terrorister och terroristdåd och faktiskt dödade människor - då kunde man bett om ursäkt. Inte minstrar, men tidningen kunde ha gjort det. Om det varit demonstrationer och arga insändare med mera, så kunde tidningen, om den velat, bett om ursäkt för att de kränkt människor.

Men så fort det övergick till allt det andra, så finns det inget att be om ursäkt för. Att uppmana till massmord och bränna ambassader är värre än en teckning. Protesterna borde omedelbart vänt sig mot de som gjorde sånt. Det är det som ministrarna ska säga, att detta inte är acceptalbelt. De står upp för yttrandefriheten och när den är så hotad så sluter vi upp bakom den, oavsett vad vi tycker om det som publicerats. Allt annat är att ge vika för fundamentalister med en totalitär ideologi.

3 kommentarer:

Anonym sa...

Kan vi få läsa något om reinfeldt dokumentären???

Mathias Sundin sa...

Okej, kan skriva ett inlägg sen.

Robsten sa...

Oerhört sorgerligt detta med att "väst" backat för dessa ursinniga protester, med brända ambassader och annat. tror tyvärr att allt backande och alla ursäkter fungerar som en signal om svaghet, det fungerar! Vi kan skrämma västländerna att gå med på våra krav. Är besviken också på Reinfeldt, han var nästan mer krypande än Persson och Freivalds, tyvärr. Ja, EU ja, det var ju ett gyllene tillfälle för EU att visa vad det går för, visa vad EU är bra till, visa fördelen med ett samlat EU och en gemensam front, allt detta spolade man ner i toaletten, förjävla dåligt!