2006-03-08

Hamngodis för demokraterna

Vita huset har gjort en deal med ett statligt bolag från Förenade Arabemiraten om att sköta driften i sex amerikanska hamnar. Detta har upprört en hel del makthavare i båda partierna. Man menar att det inte går att överlåta något så viktigt till en odemokratisk stat som det dessutom kom flygplanskapare ifrån. Säkerheten i hamnarna måste vara hög för att förhindra att terrorister smugglar in massförstörelsevapen. Detta var en av de saker John Kerry använde mot Bush i presidentvalet för att försöka skada republikanerna och Bushs goda rykte i frågor om nationens säkerhet.

Nu vädrar såklart demokraterna morgonluft igen och hoppas att detta kan knäcka republikanernas relation med väljarna i frågan om terrorism och nationens säkerhet. I senaten har majoritetsledaren Bill Frist (R) köpt tid genom att tillsätta en utredning om säkerheten i hamnarna, men i kongressen är frågan het. Republikanen Jerry Lewis har adderat ett förslag om ett stopp för hamndealen till ett annat förslag som innehåller ytterligare pengar för att driva verksamheten i Irak och Afganistan. Bush kan använda sitt veto, men stoppar då hela förslaget från kongressen med både pengarna till Irak och Afganistan och stoppet mot hamndealen. Presidenten i USA har ingen möjlighet att bara stoppa delar av förslag, därför är det populärt att klistra på ytterligare saker man vill ha igenom till andra viktiga förslag som presidenten inte vill stoppa.

Som av en händelse så ber nu presidenten kongressen och senaten om möjligheten att använda sitt veto med endast delar av förslag och beslut. Något som många guvernörer ute i landet kan.

Inga kommentarer: