2006-03-19

Bögfaktorn

SVT:s andra program i serien om de sju riksdagspartierna, Bögfaktorn, handlade om kristdemokraterna och intern opposition mot att partiet så lite betonar de grundläggande kristna värderingar som en gång var det som partiet grundades ur. Men detta var ett verk av vinklad journalistik. Visst finns oppositionen, men om man vill och letar noga så kan man hitta företrädare för nästan vad för åsikter som helst inom ett helt parti. Striden inom Kdu mellan öppet homosexuella Erik Slottner och värdekonservativa Andreas Olofsson var stenhård, men i övrigt verkar det vara ganska lugnt i kd.

Dock funderar jag på om partiet inte skulle nå större framgångar genom att betona sina konservativa värderingar. Det verkar finnas underlag i väljarkåren för såna åsikter. Problemet för kd, som lyfts fram i programmet, är att de är sprungna ur den frikyrkliga rörelsen och har svårt att attrahera de stora kristna väljargrupperna. Men istället för att tona ner det kristna, borde de vända sig mot större kristna grupper, då skulle de kunna vara ett stabilt tioprocentsparti.

UPPDATERING 20 mars kl 17.11
Håkan Jacobsson kommer fram till nästan exakt samma sak som jag. Smart kille det där.

2 kommentarer:

Niklas Frykman sa...

Jag har uppmanat kd att bli mer tydligt konservativa då och då från min blogg (och i andra sammanhang). Det finns många konservativa väljare i Sverige, de behöver ett parti att rösta på. Ett rumsrent parti. Jag har lite svårt att fatta varför man ska skämmas för att vara konservativ. Bättre än socialist iaf.

Mathias Sundin sa...

Ja, precis. Ett rumsrent rakryggat konservativt parti som arbetar in sina idéer långsiktigt skulle kunna några ganska stora framgångar.