2006-03-19

Striden om idéerna

Man kan dra många exempel under 1900-talet hur striden om idéerna har utkämpats och hur mycket det påverkar vem som faktiskt vinner för ögonblicket. En bra sammanställning finns i boken/tv-serien Commanding Heights. Idag kan vi se en rejäl strid ta form mellan islamism och liberalism, eller demokrati om man så vill. Nya Neo behandlar detta i tidningens andra nummer som kommer ut på tisdag, eller som man redan kunnat läsa om man är prenumerant (bli det!). Sofia Nerbrand (som jag träffade igår, hej hej) skriver om hennes möte med ett antal representanter för arabdiktaturer.

Men hur som helst, det jag tänkte komma till var läget i USA, valår som det är. Fred Barnes skriver i Weekly Standard om republikanernas strategi inför valet i november då demokraterna ska försöka ta tillbaka makten i senaten och kongressen. Det ser bra ut för demokraterna, men självförtroendet är ändå bra i det republikanska lägret. En republikan nämner något mycket intressant, han säger att: "our ideas always look better".

Ja, precis. Republikanerna har vunnit striden om idéerna, därför vinner de också när de lägger fram sina förslag. Demokraterna har också förslag som tilltalar deras kärnväljare, men republikanernas tilltalar en större andel av befolkningen. För 50 år sedan var det tvärtom. Hur striden om idéerna vanns läses med fördel i boken The Right Nation.

Eftersom de liberala krafterna i Sverige inte har vunnit striden om idéerna hos människorna så ser vi ett moderaterna som blir nya och går mot mitten, för det är bara där man kan vinna i Sverige. Därför såg vi att Bill Clinton endast kunde vinna i USA genom att gå mot mitten och Al Gore förlorade ett val som var omöjligt att förlora när han gick åt vänster.

En del i striden om idéerna i USA vanns genom en mycket inflytelsrik konservativ tidning, National Review. Vågar man hoppas att Neo kan bli dess motsvarighet i Sverige? En tidning som hjälper till att skapa en stor stark kärna av unga liberaler som om 50 år ser till att Sverige och svenskarna tänker på ett annat sätt. Det är naturligtvis för tidigt att uttala sig om det, men hoppas kan man göra.

Inga kommentarer: