2006-01-25

Buu Google!

Google lanserar en tjänst i Kina där de använder censur. Riktigt illa. Visst är det bra om företag etablerar sig i Kina, speciellt internetföretag, men när de anpassar sig för att få tillgång till marknaden så spelar de diktaturen i händerna, även om det på sikt kommer vara den ekonomiska utvecklingen som knäcker diktaturen.

Jag är oerhört besviken på Google. Nu ryker annonserna och om någon kan hitta ett bra sökverktyg att ha på sidan så tipsa mig gärna så jag kan ta bort Googles.

Jag har inte hittat någon bra emailadress att använda, men skickar mitt klagomål till denna: press@google.com. Gör samma sak ni.

6 kommentarer:

Anonym sa...

Det kan vara så att norska AlltheWeb är bättre. Deras ägare Fast levererar visserligen teknologin till Yahoo sökmotor som också censurerar i Kina, men jag vet inte hur det är med deras egna sajt. Kolla in den här sidan för instruktioner för att ersätta googlesökningen.

Anonym sa...

Google censurerar ju även sina träffar i andra länder så som tyskland och frankrike. Visst är det beklagligt att google viker sig för ännu en marknad men jag är inte förvånad.

Sedan har vi ju alla företag som är involverade i restriktionen av internettrafik i kina, så som cisco. Vi har ju även vårt eget Ericsson som fiskar i grumliga vatten för att kunna sälja sina varor till kina.

Anonym sa...

Klaga inte alltför hårt på google, bara för att de råkar vara ett uppmärksammat företag. Praktiskt taget ALLA som gör affärer i länder med diktaturer tvingas till kompromisser. Det är få som har rena händer. Det är tyvärr så världen funkar. Alternativet, att vägra göra affärer med diktaturer, är principiellt fint, men väldigt svårt att tillämpa.

Jesper Ingre sa...

Visst krävs kompromisser i relationen med diktaturer, men Google är inte vilket företag som helst och yttrandefrihet är inte vilken vara som helst.

http://www.ingre.se/blogg/2006/01/google-ser-dig.html

Anonym sa...

Man kanske skulle kolla om det finns skillnader mellan olika länder i Europa.

Jag sitter i England. Någon som vill prova att söka på något kontroversiellt på svenska Google?

Så söker jag på samma sak från en engelsk dator och så kan vi jämföra vilka träffar vi får. Rimligen borde de vara identiska. Eller?

Mathias Sundin sa...

Kul idé. Vad ska vi söka på?