2005-12-17

Funkar tortyr?

En del menar att man måste tillåta viss tortyr, eller tuffare förhörsmetoder för att få ur terrorister viktig information som kan rädda liv. Andra menar att den typen av metoder inte hjälper eftersom fången kommer säga vad som helst för att slippa behandlingen. Jag tror helt klart att det finns vissa sorters tortyr och tuffa förhörsmetoder som funkar. David Ignatius skriver om hur britterna förhörde IRA-medlemmar genom att ta på dem en svart huva och hota att kasta ut dem ur en flygande helikopter. Ibland kastade dom faktiskt ut dem också, men var bara några meter upp i luften. Metoden var enligt dem själva, mycket effektiv. Dock fick de sluta med sånt efter att allmänheten protesterade och som Ignatius skriver så gjorde säkert det dem något mindre effektiva i kampen mot IRA - men kriget mot IRA är trots det nu över! Nordirland är mycket lugnare.

En metod som använts av CIA är så kallad waterboarding. Om jag förstått rätt så går den ut på att man trycker ner en persons huvud under vatten tills luften nästan är slut och person tror att den ska drunkna. Då sliter man upp huvudet bara för att snabbt trycka ner det igen och upprepa processen. Denna metod ska ha knäckt al Qaidas Khalid Sheik Mohammed.

Så återigen - visst går det att få fram kanske livsviktig information genom tortyr. Men det går att segra utan och det är det enda sätt demokratier ska segra på. Annars har vi i processen tagit ett steg bort från att vara det vi försvarar.

3 kommentarer:

Bulten i Bo sa...

Var någonstans har du läst om att CIA har försökt dränka Khalid Sheik Mohammed?

För det är väl inte direktinformation?

Jag begriper inte riktigt din inställning i frågan. Först diskuterar du i hela ditt inlägg om att betrakta tortyr i nyttotermer, för att i slutet säga att man absolut inte får göra så.

Vaför skrev du i så fall inlägget?

Anonym sa...

Det är inte alls vad Waterboarding är, det du säger skulle vara förbjudet i USA redan. Det är en psykologisk tankeförvirring: du binder de och lägget en våt trasa över ansiktet, sen droppar de vatten på trasan. Hjärnan tror reflexmässigs att man då drunknar.

Så när Bulten skriver att CIA försökt ”dränka” stackars Muhammed är det just desinformation och strunt.

Tydligen knäckted Muhammed efter ett par minuter, så tuffa är de när det gäller. Ledsen Bo ni i vänstern har som vanligt allierat er med veklingar.


Jävligt lustigt att du inte inser varför en person kan ha en logiskt analys och av moraliska skäl vara emot någonting, säger ganska mycket om hur ni ”tänker:”!

Bulten i Bo sa...

Du kan väl inte skälla på mig för att folkpartiets tortyrexpert kom med felaktiga uppgifter.

På vilket sätt mednar du att jag skulle ha allierat mig med Khalid Sheik Mohammed? Om du har exempel på något som jag har skrivit som kan tolkas som det, visa i så fall upp det. I annat fall ser jag fram emot en ursäkt.