2005-12-17

McCain vann

John McCain har gått en match mot Vita huset och vann på knockout, men schysst som han är hjälpte han upp motståndaren i sista ronden och förklarade matchen oavgjord - men alla vet hur det egentligen gick.

Det hela började enligt McCain när han fick ett brev från kapten Ian Fishback som letat i sina instruktioner hur fångar skulle behandlas, men hittade inget. Därför la McCain fram förslaget att soldaternas Army Field Manual skulle vara det som gällde vid förhör av fångar och att "prohibit cruel, inhuman, and degrading treatment of persons in the detention of the U.S. government."

Vita huset reagerade med att hota om att lägga in sitt veto, vilket presidenten kan göra mot sånt som röstas igenom i senaten och kongressen. Vicepresident Dick Cheney lobbade personligen mot förslaget. Men McCain vägrade att göra några ändringar i sin text och svarade på Vita husets muller genom att få igenom förslaget med röstsiffrorna 90-9 i senaten. Ett röstresultat som gör att ett veto inte kan användas. Sedan dess har Vita huset förhandlat med McCain om innehållet men man har just inte kommit någon vart. McCain spände musklerna igen när förslaget gick igenom kongressen med siffrorna 308-122, ett resultat som också omöjligör ett veto.

Men McCain och Bush har blivit vänner igen efter den hårda kampen år 2000, bl a kampanjade McCain mycket för Bush i senaste valet. Vita huset fick också till en liten ändring i texten, så att civil personal inom försvaret kommer ha samma rätt till rättshjälp som militär personal om de blir anklagade t ex för tortyr.

Vita huset och Bush vill inte tillåta tortyr, det är inte vad detta handlar om. Men de vill att bl a CIA-personal ska ha större möjlighet än vad som nu blir möjligt att klämma fram information ur tillfångatagna terrorister och det är mycket möjligt att terroristerna kommer använda sig av detta inte bara för att hålla klaffen, men också som en mediastrategi. Att på olika sätt få västländsk massmedia att uppmärksamma påstådda felaktiga förhållanden i behandlingen av fångar och få anti-USA-organisationer att agera och propagera. Med tanke på hur lätt det är att få västländsk massmedia att sprida anti-USA-budskap så lär terroristerna ha framgång på området.

Jag tror helt klart att det går att få fram viktig information ur terrorister genom att behandla dem tufft, och genom att utsätta dem för viss tortyr. Men det är inte så vi jobbar i ett demokratiskt samhälle. Där har vi naturligtvis en nackdel jämfört med terroristerna som inte skyr några medel hur grymma de än är - tvärtom. Det är dock en nackdel vi får ta i kampen att försvara friheten.

Dessutom ska tilläggas att innan vi svenskar börjar borsta upp oss över något, ska vi tänka på att vår regering skickar folk till tortyr (med hjälp av CIA) och att vi inte bidrar mycket alls till att bekämpa terrorismen. USA och Bush gör det med hull och hår, inte alltid på ett bra sätt, men i en fungerande demokrati rättas sånt till. Tänk om vi hade personer som John McCain i Sverige.