2005-12-18

Besvikelsen över att fler inte dödades

Jag har inte kommenterat valet i Irak i torsdags ännu, mest för att jag ville kolla in lite vad som skrevs och sades av vänstern. Valet blev den största demokratiska framgången hittills i landet, ett valdeltagande på 70 procent, framförallt ökade det hos sunnimuslimerna som tidigare varit lite tveksamma. Dessutom var det mycket begränsat med våld under valdagen. Tre demokratiska val under ett år, och för varje gång blir det bättre. Vore det då inte läge för vänstern att säga ursäkta oss, vi hade fel. Eller i alla fall säga att okej, vi stödde inte anfallet på Saddam Hussein men vi håller med om att det har blivit mycket bättre i landet nu, även om vi tror att det kunde uppnåtts på annat sätt. Eller någonting alls positivt! Men inte.

Istället är det det vanliga tugget om att USA måste åka hem! Åka hem?! Det har dom sagt nu ett bra tag och ärligt talat - hur troligt hade det varit med ett sånt här val om USA hade åkt hem för en månad sen, eller ett halvår sen - eller om de aldrig kommit dit? Hur troligt är det att Saddam Hussein då stått inför rätta i sitt eget land?

Ja, många människor har fått sätta livet till, men det fick de göra varje dag under Saddams tid också och nu finns det faktiskt en chans till bättring. Det finns hopp och det finns tro på framtiden.

Så, bör USA åka hem? Ja, självklart bör de amerikanska trupperna lämna Irak och irakierna bör själva sköta om säkerheten i landet. Men inte nu! Utan så fort det är möjligt, så fort läget i landet är bättre och så fort Irak har tillräckligt med egna trupper och poliser för att hålla terroristerna stången - då ska de åka hem, inte en sekund innan.

2 kommentarer:

Robsten sa...

Själv tillhör jag faktiskt den grupp som tycker att U.S.A aldrig borde invaderat Irak. Varför? Ja, U.S.A kan knappast på eget bevåg invadera alla länder som inte har parlamentarisk demokrati, det skulle i sig vara ett ytterst odemokratiskt sätt att agera, jämför med tortyrresonemanget. Även om vi upphöjer den parlamentariska demokratin så kan vi inte invadera främmande länder som saknar sådan. Hur det var med massförstörelsevapnen vet vi. Inte heller var Irak en plantskola för terrorister, diktatorer gillar av naturliga skäl inte terrorister av någon chattering.
Nu anser jag att U.S.A måste stanna och göra jobbet klart, ett halvgjort jobb skulle ställa till med betydligt mer skada än ett fullgjort jobb eller inget jobb alls. tror inte det är alltför svårt att förstå.

Mathias Sundin sa...

Det där är en intellektuell ärligt som jag har stor respekt för.