2005-11-29

Närpolisen

Idag har jag också José Kimenga besökt närpolisen i Norrköping. Det var mycket intressant för någon närpolis finns inte, förutom till namnet. Tanken med närpolisen är just det som namnet menar, att polisen ska finnas i medborgarnas närhet. När jag var i New York så kände jag mig väldigt trygg, just därför att det ständigt fanns poliser i närheten. Så känner jag inte i Norrköping eller Stockholm. Inte ens när jag gick på fotbollsmatch och råkade hamna mitt i AIK-klackens tåg mot arenan så fanns det poliser i närheten.

Närpolisen i Norrköping ska ha cred för att dom inte gnölade om mer resurser, utan menade att hela polisen måste bli effektivare. De var också fullt medvetna om att det inte fanns något när i deras närpolis längre, om det någonsin funnits. 30-40 procent av alla landets poliser kallas närpoliser, men få jobbar verkligen på det sättet.

Jag vill kunna gå hem på kvällen och känna mig trygg, för det behövs det en effektivare polis som inte slösar bort skattebetalarnas pengar, men det behövs också fler poliser. Världens troligen mest framgångsrika polis, NYPD, har 34000 poliser. I Sverige finns det 16500. Invånarantalet är ungefär detsamma. Statistiken ser också mycket bättre ut:
New York 1 875 våldtäkter och Sverige 2 565. Grov misshandel: 18 764 i New York mot 65 177 i Sverige. Inbrott: 29 207 i New York och 122 700 i Sverige.

6 kommentarer:

ForestRidge sa...

En gång om året kommer det en blåvit bil med lampor på taket, körande på den gångväg som jag kan se från mitt köksfönster.

Är det månne han som är närpolisen?

Ola J Hedin sa...

Apropå jämförelse med NYC vore det ju intressant att ta in geografiska aspekter också. Sverige skulle behöva något fler poliser för att klara Norrlands inland... Man behöver inte ens åka till glesbygd, det räcker med olika landsbygdsområden. Som i Värmland... eller Dalsland. Suck.

En fråga: upplever du att du är otrygg i Norrköping eller skriver du mer om principen/en övergripande längtan att vilja känna sig trygg?

Mathias Sundin sa...

Ja, jag känner även mig personligen otrygg när jag går hem på kvällarna. Jag genar efter spårvagnen över en liten gräsplätt, där är ganska mörkt. Väl lämpad för rån o dyl. Där är inte trevligt att gå. Jag går inte heller gärna genom Folkparken på kvällen, vilket är min närmaste väg från stan. Går runt.

Mathias Sundin sa...

Och ja precis, vi har också mycket stora avstånd vilket bara det skulle tyda på att vi borde ha fler poliser.

Mathias Sundin sa...

NYPD:s hemsida finns all statistik man kan tänka sig.

Mikke sa...

The funny thing is that all my relatives tell me how worried they are if I say that I spend a weekend or so in New York, with all the crime and stuff.

On top of this, there's the whole situation in New York with Segregation (I'm not saying it's a good thing, it's just a fact), which mean that a large percent of the crimes are committed in certain areas. If you avoid those, there's barely any criminality at all.