2005-11-29

Bra dom i Greenfallet

Jag har visserligen inte satt mig in i detaljerna runt det juridiska, så jag kan inte säga om domstolen verkligen tolkat lagarna på ett riktigt sätt - men min åsikt är att sånt som Åke Green sa måste man få säga. Green verkar vara en särdeles korkad snubbe, men det får man vara. Sånt som han säger bemöts bäst i en öppen debatt.

Jag tror visserligen att hans ord och andra som säger sådant kan öka antalet så kallade hatbrott, men lösningen är inte att förbjuda dem att säga så. Tvärtom har vi andra ett ansvar att bemöta det så att det inte får den negativa effekt det annars kan få.

3 kommentarer:

Niklas Frykman sa...

Du blandar äpplen och päron. Det är hetslagen det är fel på, men som den ser ut borde Green ha blivit fälld. HD ska döma efter gällande lag, att ändra lagar är riksdagens jobb. Jag skriver om det här och här.

Mathias Sundin sa...

Vad i lagen är det som gör att han borde bli fälld?

Jonas Wiberg sa...

Frykman

Green blev friad enligt gällande lag, Europakonventionen innehåller en särställning i Sverige, mellanting mellan grundlag och lag.
Att HD tar hänsyn till gällande lag är vad de ska göra och har gjort i Åke Green fallet.

Jag anser att detta är en stor triumf för yttrandefriheten i Sverige, nu visar det sig att så länge du innehar publiceringstillstånd eller religiös kontext har du yttrandefrihet, kanske dags att gå med i SVenska kyrkan igen.