2005-10-07

Ta Nobelpriset från Norge!

Alltså, Nobels fredspris har blivit ett sånt skämt att det drar skam över resterande Nobelpris. I år får FN-organet IAEA priset. Just nedrustningen och icke-spridningen av atomvapen var det område där FN-toppmötet i september misslyckades grövst. Där gjordes noll framsteg. Nordkorea har skaffat sig kärnvapen. Iran är på god väg. Vad exakt är det IAEA får pris för?

Till skillnad mot alla andra Nobelpris som belönar för något som verkligen uträttats, så är fredspriset för något norska Nobelkommittén vill uppnå i framtiden:

"Bara genom internationellt samarbete kan det hotet bemästras. Vi har alla ett ansvar för att kampen mot kärnvapen intensifieras. I en tid då nedrustningsarbetet står och stampar är det risk för att atomvapen sprids till både stater och terroristgrupper. IAEA:s insats är därmed ovärderlig."

Om IAEA hade lyckats stoppa spridningen och lyckats få igång en rejäl nedrustning, och om det höll i sig under en längre tid, då skulle de haft priset.

6 kommentarer:

Anonym sa...

IAEA:s uppgift ar inte att skota jobbet med att forhindra spridningen, utan att overvaka och larma varldens "ledare".

Det ar tack vare IAEA som vi vet att Nordkorea och Iran ar problematiska.

Mathias Sundin sa...

Inte ens på svenska nyheter är jag ensam i min kritik och jag tycker det är helt uppenbart att priset är ett sätt att stödja organisationen, inte för utfört arbete.

Att Iran och Nordkorea är problematiska är inte direkt något man bör få Nobelpris för att lista ut. Då borde jag ha det nästa år. Nordkorea har kastat ut IAEA och inget avtal lyckades man skriva med Iran.

Anonym sa...

Efter att Yassir Arafat, Kofi Annan & FN, Jimmy Carter och en rasistisk trädplanterare fått priset så är det svårt att bli förvånad igen.

Lägg ner "fredspriset".

Mathias Sundin sa...

True, true.

Bulten i Bo sa...
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.
Bulten i Bo sa...

Jag tycker att IAEA skulle ha fått ekonomipriset istället.

De klarade av att med ett hundratal inspektörers fredliga arbete komma fram till samma slutsats som Bush behövde hundratusentals militärer och hundratusentals döda till....

...dvs, slutsatsen av att det inte fanns några massförstörelsevapen i Irak.

Ekonomipriset, alltså!