2005-10-06

2008: Giuliani i ledningen

Förre borgmästaren i New York, Rudy Giuliani sa på en resa till Danmark förra veckan, där han tackade danska brandmän för deras stöd under 9/11, att han bestämmer sig nästa år om han ska ställa upp i presidentvalet 2008. På en middag i helgen antydde han att han kommer återvända till politiken i någon form.

I Fox News senaste opinionsundersökning är han favorit hos republikanska väljare med 26 procent mot John McCains 23 procent. På tredje plats utrikesminister Condi Rice. 65 procent av väljarna ser Giuliani som en stark ledare, McCain återigen tvåa med 56% och Condi Rice på tredje plats med 55%. Detta alltså bland demokrater, independents och republikaner. Hillary Clinton kommer sedan på 51% och John Kerry och Al Gore sist på 35 respektive 28%.
Väljarna tror också att han förstår den vanlige amerikanens behov, 63% före McCain 57% och Hillary Clinton 53%. Sist John Kerry 40%.

Man kan se att Giuliani har starkt stöd hos republikaner men också starkt hos independents och demokrater har en klart bättre uppfattning om honom än vad republikaner (och independents) har om Hillary Clinton. Hon är förresten ohotad ledare hos demokraterna med 42% före Kerry (14%), Edwards (14%) och Gore (11%).

Giuliani vinner dessutom alla match ups mot tänka motståndare. Mot Clinton med 50-39, Kerry 52-36, Gore 55-29. Även John McCain slår Hillary Clinton ganska klart, 49-38.
Giulianis och McCains styrka är de har starkt stöd hos sina egna, republikanerna, men också tar en del demokratröster. Mot Clinton får Giuliani 20% av demokrater, medan hon bara får 8% av republikanerna. McCain får 22% av demokraterna, mot 5% republikanska röster för Clinton.

Så om inte herrar Giuliani och McCain blir utmanövrerade av någon som är skickligare på att locka republikanska kärnväljare under primärvalen så kommer det bli tufft för demokraterna att vinna 2008.

3 kommentarer:

Mathias Sundin sa...

Självklart kommer det hända mycket fram till primärvalen börjar, och inte minst när de har börjat. Jag tror dock att Giuliani har stärkt sina kort under senare tiden, efter Katrina vill USA ha en handlingskraftig ledare. Men det kan vara helt annorlunda om ett år.

Jag tror också McCain har stärkt sina aktier hos högern, han har alltid slagits mot onödiga statliga utgifter och Bush öser på med ganska mycket sånt.

Mitt tips är fortfarande att USAs nästa president heter Rudy Giuliani.

Anonym sa...

Synd att Barak Obama inte slagit igenom på det nationella planet än - han skulle mycket väl kunna bli USAs första (riktigt) svarta president.

Dock är det konstigt att demokraterna har med tre losers i sina "pollningar". Jag förutsätter att man inte får fler chanser om man misslyckas så fatalt som Gore och Kerry/Edwards.

Mathias Sundin sa...

Jag tycker Obama har slagit igenom, men han har varit senator för kort tid för att kunna bli påtänkt 2008. Vi vet också att få senatorer blir presidenter. Guvernör är mycket bättre.

Ja, det är ett fattighetsbevis att de har tre losers med på listan så högt upp. Av de tre tror jag Gore har störst chans att lyckas, därmed inte sagt att jag tror att den chansen är speciellt stor. Men han kan möjligen gå bra i primärvalen om negativiteten till Irak-kriget är fortsatt stark, eller starkare.