2005-10-30

Plamegate

Det som Dick Cheneys stabschef Scooter Libby har blivit åtalad för berör det som man i USA kallar Plamegate. Alltså att någon har läckt information till en journalist om att Joseph Wilsons fru jobbar för CIA. Hon jobbade som undercover-agent vilket alltså kunde ha utsatt henne för fara. Joe Wilson är den person som kritiserade Bush för påståenden om att Saddam Hussein försökt köpa uran.

Med tanke på vad åklagare Fitzgerald kunde ha kommit fram till, t ex att Karl Rove och andra i administrationen, t o m Dick Cheney, var inblandade i detta så är åtalet av Scooter Libby inte mycket. Det bör påpekas nu när media gör allt för att blåsa upp det. Det råder ingen tvekan om att detta självklart är problematiskt för Bush, men inte alls i den utsträckning som det kunde blivit. Scooter är inte heller åtalad för något som direkt har att göra med Plame, han är inte åtalad för läckan, däremot för att ha hindrat utredning kring det. Just den biten känns lite desperat från åklagarens sida, han måste komma med något. Men vi får se vad rättegången kommer fram till.

Läs mer:
Mark Steyn, Chicago Sun-Times.
Lawrence Kudlow, RCP Blog.
Matthew Cooper, TIME, som är inblandad som journalist i Plamegate.

7 kommentarer:

Anonym sa...

"kunde ha kommit fram till", "var inblandade"? Låter som om du likt stora delar av media redan har dömt, och har saken klar för dig.

Dessutom så jobbade Plame INTE "under-cover" då detta uppdagades, det hade hon redan slutat med då.

Mathias Sundin sa...

Hm. Klart åklagaren kunde ha kommit fram till det, OM dom varit skyldiga och/eller OM det funnits bevis för det. Att säga att något KUNDE ha varit på ett sätt tycker jag ligger långt från att säga att det är så.

Anonym sa...

Just det, "OM". Det var det ordet jag saknade och som verkligen förändrar budskapet i det du skrev. Nu håller jag fullständigt med dig.

Mathias Sundin sa...

För mig är det fullständigt självklart. Om något KUNDE varit på ett sätt, betyder ju inte att man tror att det är så. Jag förstår att du blir "misstänksam" dock, man blir lätt det när man läser vänstermedia.

Anonym sa...

"Just den biten känns lite desperat från åklagarens sida, han måste komma med något"

Jag håller ej med om det, han tycks mycket ärlig och opolitisk. Libby tycks med stor sannorlikhet ljugit under ed, vilket är brottsligt och bör åtalas.

Having said that så är det viktigaste att fatta att Plames identitiet kom ut inte som hämnd, utan efterssom det var hon som genom nepotism hade skickat sin man till Afrika. Folk frågade sig varför en pensionerad diplomat utan erfarenhet i frågan (som dessutom var politisk engagerat mot kriget) sysslar med WMD-undersökningar åt CIA? Wilson gick dessutom omkring och gav intricket att det var vita huset som skickade honom, men sen inte lyssnade när han kom tillbaka. Senatens utredning visar att var lögn från hans sida.

Poängen är i varje fall att läckan knappast handlar om”hämnd” mot en kritiker, utan relevant information om vem som skickade honom.

Anonym sa...

Har ett par talking points i handen, som jag skulle vilja bli av med:

Aven om Plame inte jobbade undercover, sa var hennes jobb hemligt. Detta eftersom hon, och andra som jobbade pa samma CIA-drivna foretag som henne, hade rekryterat "spioner" i andra lander. FallerPlame, fallera, faller alla.

Apropa Wilsons kvalifikationer: Racker det inte att ha varit (IIRC) viceambassador i landet ifraga? Och vad for slags nepotism menar du egentligen? Att Plame foreslog Wilsons namn och att en oberoende kommitte godkande honom?

Anonym sa...

Looking for information and found it at this great site... http://www.ciscowirelessipphone.info video surveillance business cards lottery result call center outsourcing 401k loans Tote gote parts Potatis inte prozac small tits Miami football betting