2005-10-28

Ge Stora Journalistpriset till Kalla fakta!

I kategorin Årets avslöjande är bland annat Fredrik Laurin, Joachim Dyfvermark och Sven Bergman nominerade för avslöjandet om utvisningen av de två egyptierna till tortyr i sitt hemland. De tävlar mot Knut Kainz Rognerud som avslöjande Anna Johansson-Visborgs stiftelse om korruption inom fackföreningsrörelsen och Evin Rubar för sin dokumentär Könskriget.

Jag tycker helt klart priset ska gå till killarna bakom egyptierna-avslöjandet. Det är ett enormt scoop rent journalistiskt men framförallt visar det på journalistikens och den fria pressens viktigaste roll, att granska statens övergrepp mot människor.

Det som är helt sanslöst är att ingen ännu tagit ansvar för detta. Som en av de nominerade sa i SVT:s morronsoffa, är att vi sitter här och är glada för nomineringen, men en av de utvisade sitter fortfarande inspärrad i ett av de värsta fängelserna i världen. Den andra personen är frisläppt men trakasseras fortfarande av egyptisk polis. Ingen har tagit sitt ansvar och justieministern har förklarat att de kommer göra likadant igen. Folk har ljugit, undanhållit sanningen och ingenting händer.

10 kommentarer:

Rommedahl sa...

En sak som är genomgående är ju att de alla har anknytning till stat/facksfären.

Väldigt olustigt att så många stora avslöjanden handlar om missförhållanden inom den styrande trojkan och de som de håller om.

Det behövs en utvädring.

Anonym sa...

TT är inte nominerad i år heller...

http://alunder.blogspot.com/2004/11/och-vinnaren-r.html

Mathias Sundin sa...

Kategori: Årets mest förfalskade översättare. Vinnare: TT

Mathias Sundin sa...

förfalskande

Bulten i Bo sa...

Jag håller med Mathias, det brådskar verkligen att få hem dessa två personer från Egypten!

Kanske USA kan hjälpa oss med det? Dom lär visst ha ett flygplan som dom kan sköta snabba utvisningar åt den svenska regeringen med; kanske dom kan erbjuda ett schüzzt pris för en returbiljett också?

Mathias Sundin sa...

Jag ser inte riktigt det roliga i att två personer skickats till tortyr, Bulten.

Bulten i Bo sa...

Nej, dom enda som verkar tycka att denna affär är rolig är väl de som var drivande i utvisningen, dvs, USA och kanske till vis del Egypten.

Mathias Sundin sa...

Och du då Bulten, som skämtar om det.

Bulten i Bo sa...

Vari ligger skämtet?

Är det inte ett rimligt krav att de som i realiteten genomförde utvisningen, och på vars order tortyren ägde rum, ska åläggas att hämta tillbaka offren?

Jag skojar inte! Gör du?

Mathias Sundin sa...

Försök inte komma undan. Du skämtade om biljettpris. Jag tycker inte det passar sig. Som vanligt är det urbota tråkigt att diskutera med dig, därför återgår jag till min vanliga inställning att ignorera dig.