2005-10-28

Borgerliga ökar igen, Junilistan till riksdagen

I senaste Temo-undersökningen ökar återigen de borgerliga sitt försprång rejält, trots sossarnas offensiv bland annat i form av en höstkampanj. Junilistan får 4,5 procent och skulle alltså komma in i riksdagen, framförallt tar de från centerpartiet och miljöpartiet. Just centern är inte så märkligt eftersom Junilistan låter en del som centern och pratar om federelism utan att använda det ordet. Att beslut ska tas så nära folket som möjligt. Däremot miljöpartiet är mer överraskande.

Sossarna tappar rejält, ner med 3,4 procentenheter till 32,1 procent. Moderaterna är nästan jämnstora med 31,6 procent.

Fi är just nu långt från riksdagen och efter den katastrofala starten så ska det mycket till att den nu ska vända trenden. Det gäller att de genomför ett mycket bra arrangemang i vår när de ska besluta mer om sin politik.

3 kommentarer:

Anonym sa...

Och Sydsvenskan som också har nämnda TEMO drar på att det är sossarna som tappar till Junilistan. Vad ska man dra för slutsats av detta? Jo möjligen den att ett nytt parti ( i detta fall Junilistan) som får mycket uppmärksamhet tar osäkra väljare från alla partier från höger till vänster. Så var det i EU-parlamentetsvalet men där ökade centerpartiet som enda av de partier som redan fanns i EU-parlamentet från Sverige.

Mathias Sundin sa...

Rimligen borde en hel del sosseväljare ha gått till jl, frågan är bara hur stor andel jämföt med centern.

Intressant angående EU-parlamentet, men jag tycker är ganska stor skillnad mellan jl i EP och jl på väg till riksdagen.

Anonym sa...

Absolut är det stor skillnad mellan riksdagsvalet och EU-parlamentsvalet. Särskilt nu när Allians för Sverige bildats och det är två alternativ som står mot varandra. Men mönstret går igen i kommentarer kring centerpartiet då och nu. Då hette det att centerpartiet skulle tappa massor till junilistan i EU-valet vilket vi inte gjorde. Nu sägs samma sak vilket jag tror är överdrivet.