2005-10-23

8 november II

Dags för ett uppdatering av vad som händer over there på de fyra ställen där det kommer vara större val i november, guvernörsval i Virginia och New Jersey, borgmästarval i New York och folkomröstning i Kalifornien.

I Virginia är det ännu mer spännande, republikanen Jerry Kilgore har en minimal ledningi snitt 0,3 procentenheter, men motståndaren demokraten Tim Kaine leder i några undersökningar. Båda två har gott om pengar kvar att spendera de sista två veckorna men har inte slutat att samla in för det. Bill Clinton hjälpte Kaine att dra in 1,5 miljoner dollar nyligen och president Bush, vicepresident Cheney och Bushs fru Laura har samlat in över 3 miljoner dollar åt Kilgore. Idag blev Tim Kaine "endorsad" av Washington Post vilket kanske kan tippa vågskålen i hans fördel. Men tidningen är kritisk till att ingen av kandidaterna tar tag i de riktigt tuffa frågorna som infrastruktur. Jag sätter ändå en spänn på Jerry Kilgore.

I New Jersey så såg det tidigare ut som om republikanen Doug Forrester var på väg att hämta in Jon Corzines försprång, men den upphämtningen har avstannat och Corzine har en ganska betryggande ledning på 8-9 procentenheter. Forrester sluggar nu hårt och anklagar Corzines kampanj för rena lögner, i en tv-reklam. Hur som helst så är pengarna på Corzine.

Så har vi det minst spännande valet av de fyra, borgmästarvalet i New York. Mike Bloomberg leder klart över utmanare Fernando Ferrer och den hjälp som makarna Clinton bidrar med kommer inte räcka för att komma ifatt.

Det senaste från Kalifornien är att Arnold Schwarzeneggers kampanj har dragit tillbaka en tv-reklam där Arnold pushar för sina fyra förslag. Guvernör Schwarzenegger har så dåliga popularitetssiffror just nu så de har gjort bedömningen att förslagen skadas om de förknippas för mycket med honom. Men just nu ser det ut att bli framgång för honom, hans förslag har en majoritet väljare bakom sig i samtliga fall. Den tidigare imponerande vändningen var alltså inte bara tillfällig.

Inga kommentarer: