2005-10-23

Pengarna i amerikansk politik

Ofta pratas det föraktfullt om de enorma summor pengar som spenderas på politik i USA, för det mesta är det republikanerna som får ta den mesta skiten. Men Olle Wästberg kommer med ett par i sammanhanget mycket intressanta påpekanden i sitt nyhetsbrev:

"De fem rikaste i amerikanska senaten är alla demokrater; John Kerry har den största förmögenheten.

Och räknat per röst satsade såväl moderaterna som socialdemokraterna mer i 2002 års val än vad Bush gjorde 2004."¨

Självklart är de totala summorna större i USA, för det är ett mycket större land med många fler invånare än Sverige. En annan stor skillnad är att i USA är de mesta av pengarna som spenderas privata donationer från vanliga människor, allt från 50 dollar upp till 2 000 dollar. I Sverige lever partierna huvudsakligen också på vanliga människors pengar, men dessa har inte haft något val om de ska bidra till partierna, för pengarna tas från skatten. Nästan en miljard kr per år, närmare bestämt.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Vad de flesta i Sverige inte vet ar att Kerry spenderade mer pengar an Bush, ca 100 miljoner dollar mer.

Hmm, med tanke med all rapporetering om valet maste media ha "glomt" att beratta det.

Trots allt spenderade Kerry inte mer an ca 15 kr per amerikan, att jamfore med Socialdemokraterna som i direkta pengarbidrag fran LO far 12 kr per svensk, och kanske det femdubbla i gratis arbetskraft.

Mathias Sundin sa...

Gjorde han? Jag minns inga sådana siffror. Det var inte långt mellan dom men vad jag minns så fick Bush in mest pengar och spenderade mest. Du kanske räknar in stöd från organisationer som MoveOn.org? Dessa var var inte för Kerry, utan mot Bush.