2005-09-02

Spara inte, slösa bara

Försvaret har tydligen sparat 1,75 miljarder kr som de sedan skulle få använda har regeringen och försvarsministern lovat. Nu bryter de löftet. Vad tror ni det sänder för signal till försvaret och till annan offentlig verksamhet? Jo, att det är dåligt att spara och istället bättre att använda pengarna oavsett om man måste slösa bort dem, annars försvinner de nästa år.

Ett problem med offentlig förvaltning är just det att om tjänstemännen är ansvarsfulla och skickliga och lyckas effektivisera sin verksamhet eller skulle få för sig att genomföra besparingar utan politiska beslut så blir de i framtiden av med pengarna. Har de en miljon kvar vid årets slut kan det vara lägga att spendera dem annars ser politikerna nästa gång att jaha, här finns det möjlighet att spara.

I ett företag uppstår inte riktigt samma problem även om beteendet naturligtvis kan finnas där också. Men det som blir över blir vinst och det är något som belönas och är bra för företaget som har pengar till att utöka verksamheten, göra investeringar osv.

En del kommunal och statlig verksamhet bör därför just drivas på entreprenad eller via pengsystem där folk själva väljer vem de vill handla sina tjänster av. All kommunal verksamhet ska inte vara på det sättet, men en hel del mer än idag skulle vara möjligt.

5 kommentarer:

Anonym sa...

Det här är en rätt komplicerad fråga. Å ena sidan är det som du säger viktigt att myndigheterna har incitament att tänka långsiktigt och effektivisera.

Å andra sidan får myndigheterna en påse pengar som de ska skapa angelägen verksamhete för. Utan att kunna försvarsmaktens verksamhet i detalj är jag övertygad om att de borde kunnat investera sina medel i konstruktiva projekt.

Eller ta andra myndigheter, som t.ex. polisen. De har haft ett mångmiljonöverskott i flera år. Varje sådan miljon är en och en halv potentiell polisman och det arbete han eller hon kan göra för medborgarna.

En effektiv resursanvändning handlar inte om att använda så lite resurser som möjligt. Det handlar om att använda rätt mängd resurser på ett sådant sätt att myndigheten presterar maximalt i medborgarnas tjänst.

I vanliga fall brukar man därför ha en marginal som myndigheterna tillåts använda (någon eller några procent) och skjuta mellan åren. Men allt utöver det ska myndigheten bli av med, annars känner de inte pressen att faktiskt göra saker... och det finns andra hål i statsbudgeten att stoppa pengarna i i sådana fall.

Mathias Sundin sa...

Jag instämmer Leffe, det är inte okomplicerat. Hur man än vänder och vrider på det så är det svårt att få det perfekt, vilket man nog måste inse.

"En effektiv resursanvändning handlar inte om att använda så lite resurser som möjligt."

Det har du helt rätt i, samtidigt så tror jag oftare att det blir problem åt andra hållet. Har man pengar ska man göra av med dem. Att det ska finnas möjlighet att spara pengar till kommande år är jag med på, men det är också problematiskt eftersom det dels ändå visar politikerna att det går att leva på mindre och beslutar om en besparing tillslut.
Samtidigt så bör den friheten finnas så långsiktiga investeringar kan göras.

Gork sa...

Om vi som jobbar i privata företag lyckas hålla nere utgifterna eller öka intäkterna och samtidigt hålla kunderna nöjda så brukar det belönas med en bonus, ett sjöslag eller något annat skoj.

Det funkar bra, och man ser till helheten i sitt agerande. Går det att få in ett sådant tänkade i statlig och kommunal förvaltning?

yanmaneee sa...

cheap jordans
jordan 13
supreme outlet
moncler outlet
pandora
calvin klein underwear
moncler jackets
moncler jackets
canada goose
kobe 9

tedikne sa...

pop over à ces gars https://www .dolabuy.co visitez leur site Web répliques de sacs à main ysl ressources supplémentaires sacs de répliques de Chine