2005-09-02

Haha, skyll er själva!

Så skulle man kunna sammanfatta Wolfgang Hanssons artikel i Aftonbladet. Det är Bushs fel att människor dör i New Orleans för hade han inte bara startat Irakkriget så hade det funnits mycket större resurser för orkanbekämpning, vet Wolfgang. Hade han bara inte lagt pengar på att slåss mot terrorister så hade det gått mycket bättre i New Orleans, vet Wolfgang.

"USA kan skicka människor till månen och precisionsbomba var som helst i världen. Men världens rikaste land kan inte skydda sina medborgare mot en orkan."

Ärligt talat, hur fan kan man skriva som Wolfgang Hansson gör? Han vet ingenting om hur räddningsarbetet går just nu, och han vet ingenting om pengar till terroristbekämpning har gjort skadorna värre. Men han vet att detta är ett tillfälle att spy galla över Bush och USA och han sitter där framför sin dator och njuter av detta rika land får be om hjälp.

Detta är en miljonstad och en orkan med styrka fem (med vindar på över 250 km/h) på en skala ett till fem. Det är ingen liten Gudrun (en etta) vi pratar om och New Orleans är ingen liten skitstad, den verkar faktiskt vara ganska precis lika stor som Stockholm. Efter att räddningsarbetet är över kan vi utvärdera hur det gick, vad som kunde gjorts annorlunda och bättre och vad som gjordes fel. Dessutom tippar jag, utan att veta, att det är staterna själva som framförallt har ansvar för förebyggande arbetet mot naturkatastofer även om staten till viss del är inblandad.

10 kommentarer:

Monodemon sa...

Reagerade också över detta.
Det framgår inte riktigt i Wolfgangs artikel om det verkligen finns en "orkanskydds-post" i den federala budgeten och om den ställts mot "kriga-i-Irak-posten".

Hur som helst, fint att vi präktiga svenskar får tillfälle att klappa de stackars förledda amerikanarna lite lagom nedlåtande på huvudet... Skönt också med bekräftelse på vår världsbild med det progressiva välmående Sverige på topp medan USA förpassas till u-landsstatus.

Anonym sa...

Jag blev uppriktigt chockad när jag läste artikeln i Aftonbladet.

Wolfgang, kolla mailen! du fick just ett till!

Anonym sa...

ähh..det där är väl inget.. Bäst är ändå Bo Inge eller vad han heter på SVT som skyllde orkanen på Bushs miljöpolitik...

Anonym sa...

Hade SMHI lyckats att varna i tid? Hade Billström uppmanat till evakuering av Stockholm? Hade 85 procent av stockholmarna gett sig av? Troligen nej på alla tre frågor. Och vid det här laget hade Aftonbladets redaktion varit ödelagd av Fittjaboysen som blivit uttråkade vid uppsamlingsplats Globen.

Anonym sa...

Herrejävlar, det är så att man blir spyfärdig. Så äckligt självgott och en "analys" på en 3-årings nivå.

Anonym sa...

Ja, troligen nej på alla tre frågorna. Men då är heller inte Stockholms geografiska läge riktigt ett sådant att man kan tala om "Orkansäsong" som man gör i New Orleans.

Frågan är istället (förutsatt att Stockholm låg i riskzonen för orkaner) om folk fortfarande hade törstat och svultit ihjäl fem dagar efter att orkanen passerat.

Anonym sa...

Vi kan inte veta hur det skulle ha gått om Stockholm varit New Orleans, men hanteringen av tsunamin kanske kan ge ledtrådar.

Anonym sa...

Nej, det kan vi inte veta. Däremot vet vi att Thailand ligger på andra sidan jordklotet och är ett land utrikesministern inte kände till.

Viss skillnad jämfört med Stockholm.

Anonym sa...

(till skillnad från bush som är ett unikum när det gäller geografisk bildning)

Magnus sa...

Kan man bli chokad av något man läser i Aftonbladet?