2005-09-03

Sänkt ersättning får ner arbetslösheten

En intressant artikel i DN idag lyfter fram att Göran Persson själv hade planer på att sänka a-kassan rejält mycket lägre än de borgerliga vill idag. Den skulle helt tas bort efter tre år. Det kommer han naturligtvis skylla på borgarna eftersom han var tvungen efter deras år vid makten. Samma sak skulle borgarna kunna göra nu.

Hur som helst, artikeln tar också upp en del forskning på området, framförallt från USA där Bill Clinton mycket framgångsrikt jobbade med piska och morot (få inga konstiga syner för ögonen nu bara) för att pressa ner arbetslösheten.

"Professor Jonas Agell på Stockholms universitet menar att forskningen klart visar att sänkta ersättningar och skärpt kontroll leder till minskad arbetslöshet.

Den ledde till att sysselsättningsgraden gick upp. Till exempel bland ensamma mammor, som annars är en svag grupp, Och det ledde också till höjda löner. Man jobbade med en kombination av piskor och morötter som bidrog till att lyfta många ur fattigdom."

Just precis detta borde borgarna lyfta fram och säga i partiledardebatten på söndag. Bill Clinton har dessutom lite hjältestatus här i Sverige så det blir svårt för Persson att utmåla honom som ett högerspöke.

Inga kommentarer: