2005-09-03

Annika Östberg

Jag stör mig på att det gullas så med Annika Östberg. Enligt många verkar hon vara mer offer än de personer hon hjälpte till att mörda. Ja, för hon laddade om vapnet och såg till att polismannens kropp blev gömd. Hon råkade inte bara vara på fel plats vid fel tillfälle, hon hjälpte till att mörda två människor.

Anna Dahlberg i Expressen:
"Var gränsen går för att dömas som gärningsman är en bedömningsfråga, men det finns inga som helst krav ens i Sverige på att man måste ha hållit i mordvapnet för att dömas för mord. Ett tydligt exempel på denna rättspraxis är Malexanderdomen, där alla tre dömdes till livstids fängelse för mord trots att det var Jackie Arklöv som ensam avlossade de dödande skotten.

Jag har inte hört några snyftkörer över Andreas Axelssons öde. Eller är det skillnad på svenska och amerikanska polismord?

Det är klart att Sverige ska kräva att Annika får komma hem och avtjäna sitt fängelsestraff här. Och visst är 24 år bakom galler en lång tid. Men journalister borde sluta frisera sanningen och börja göra sitt jobb."

8 kommentarer:

Anonym sa...

Av någon outgrundlig anledning känns det som om denna fånge ploppade upp helt ur intet när vi fick en republikan i vita huset och framför allt sedan vi fick en republikan i sacramento. De resterande 20 åren hon suttit där verkar inte varit något större problem för svensk media...

Anonym sa...

Borde inte vi i Sverige vara tacksamma att USA är villiga att ta kostnaden för att ha fröken Östberg i fängelse? ...varför skall Sveriges regering kämpa för att vi skall få in en brottsling i landet?

Anonym sa...

Sedan kan man ju fråga sig varför svenskar blir så upprörda över att hon sitter där när det blev folkstorm mot domen gällande mordet på kungsgatan.

Anonym sa...

Jag har svårt att förstå att personer som är så otroligt inkompetenta och okunniga sitter och diskuterar ett fall som Annika Östberg. Tag reda på fakta innan ni framför era åsikter. Hon är dömd till 25 years to life och hon har varken mördat någon (vilket och står i hennes dom) eller på något annat sätt medverkat till morden förutom med sin fysiska närvaro vilket hon skall straffas för. Men det straffet har hon avtjänat för länge sedan. Att sedan jämföra fallet med domen gällande mordet på Kungsgatan är under all kritik!

Anonym sa...

Det konstiga är att hon själv inte bestrider skulden eller straffet trots all skit men hör i svenska medier om hur hon är helt oskyldig. Hon vill bara hem till Sverige. Som en amerikan och kalifornisk medborgare kan jag bara säga att vill man ta hem henne så bör man se till att svensk lag ändras så att man kan avtjäna ett utländskt straff hemma i Sverige (dvs att man inte kan släppas när det svenska rättsväsendet bestämmer). Riksdagen har inte velat göra så än så länge... Politiken här i kalifornien är så att ingen guvenör vill vara den som släpper en polismördare. (ursäkta språkfelen--det var länge sedan jag bodde i Sverige)

Anonym sa...

OJOJOJ, du har uppenbarligen INGEN koll på vad du skriver om i fallet Annika Östberg!

Unknown sa...

Jag håller med! Förstår inte varför vi ska ha hem henne. Hon flyttade till USA redan på 60-talet, så i mina ögon är hon mer amerikan än svensk. Tycker vi ska vara glada att kostnaden ligger i Kalifornien. Yucker för övrigt att alla andra fängelsevistelser för grova våldsbrott ska outsourcas till Ryssland. Fungerade bra i Schweiz med kraftiga minskningar av våldsbrott. Inte lika roligt att döda någon när man sitter i Sibirien i stället för en svensk cell med dator, kabeltv, mm mm.

Anonym sa...

Har läst lite om annika och har nyss läst boken.
Visst hennes rötter kanske är svenska, men hon flyttade från sverige och bosatte sig i usa, vilket gör henne mer amerikansk än svensk.
Och att hon vill komma till sverige och sitta av sitt straff tycker jag är helt absurt.
Visst straffet som hon fick var långt och hårt och absolut inte rättvist, och jag tycker att efter så här långt tid så tycker jag att hon har gjort sitt och bör sättas på fri fot.