2005-09-04

Skuggregering

Lena Mellin i Aftonbladet presenterar en skuggregering inför partiledardebatten ikväll. Mest förvånande är väl MUF-ordföranden Johan Forsell som hälsominister. Vad är det för en konstig ministerpost och varför skulle just Forsell ha den? Det låter annars som en typisk utfyllnad till ett mindre parti.

Göran Hägglund som socialminister och Maud Olofsson som näringsminister låter båda troliga. Johan Pehrsson (fp) som justitie och Jan Björklund (fp) som skol/utbildningsminister också. Den stora striden blir väl den om finansministerposten. Om (m) har statsministerposten så borde den gå till folkpartiet (som i regeringen Bildt, med Anne Wibble), men Karin Pilsäter som är fps talesman i ekonomiska frågor ses av många som ett svagt kort. Mikael Odenberg är Karins motsvarighet i moderaterna och inte heller något värst starkt kort utåt mot väljarna. I Lena Mellins skuggregering har fp fått vice statsministerposten där Leijonborg sitter och Karin Pilsäter är biträdande finansminister. En inte helt omöjlig kompromiss.

Jag tror inte att Beatrice Ask blir bitr. utbildningsminister, hon var skolminister i regeringen Bildt och misslyckades med det precis som med det mesta hon företar sig. Hon får inte ens plats i denna regering. Sten Tolgfors låter där troligare, han är moderaternas talesman i skolfrågor.

En annan post som skulle kunna falla till fp i en förhandling om finansministerposten är utrikesminister, där Lena Mellin sätter Gunilla Carlsson (m) med fps EU-parlamentariker Cecilia Malmström som biträdande. Om fp förhandlar skickligt skulle läget kunna bli det omvända där. Å andra sidan så tror jag att just utrikesministerposten är en del prestige, men kanske inte ger så mycket mot väljarna.

Dick Erixon presenterade också sin skuggregering för några dagar sedan. Jag tror dock inte att han fick många rätt i den.

6 kommentarer:

Anonym sa...

Johan Forssell som hälsominister, hahaha! Den var bra!

Anonym sa...

Skulle däremot kunna tänka mig Forssell som ungdomsminister, det är väl i dom frågorna han har profilerat sig.

Sen är jag lite förvånad över att
kd enbart fick två ministerposter, trots att de är jämnstora med centern. Justitieministerposten borde gå till Peter Althin, med J. Persson som bitr. justitieminister. Althin har mer pondus och erfarenhet jämfört med den ännu relativt lättviktige Persson.

Mathias Sundin sa...

Det man får tänka på är att det inte är kompetens som avgör vilka poster partierna får, det är hur man lyckats profilera sig framförallt. Därför är det så gott som omöjligt att peta Janne Björklund från skolminister och bl a därför ligger Althin sämre till på justieministerposten.

Anonym sa...

Hur ser din skuggregering ut?

Mathias Sundin sa...

Hm tjaaa, det är inte lätt det. Jag har funderat lite på det. Får väl försöka åstadkomma något på bloggen här i framtiden.

Rickard sa...

Nej Johan Forsell ska inte sitta i regeringen. Det ska däremot Beatrice Ask göra. Kommer troligen att bli chef för ett ny-gammalt bildat inrikesdepartement. Kd kommer nog att få 3 ministerposter men var den 3:e personen ska hamna och vem det blir är inte helt klart. Kan eventuellt bli Mats Odell. Hägglund och Larsson är självskrivna.
Finansministerposten lär det däremot bli en öppen pajkastning om. Moderaterna försöker lansera Odenberg hos de andra partierna men möts av hårt motstånd. Fp kräver Pilsäter men det accepterar av någon underlig anledning inte moderaterna. Kd och C kan dock komma att fälla avgörandet till hennes fördel när det verkligen drar ihop sig. En trolig biträdande finansminister till henne blir då Mikael Odenberg själv av den enkla anledningen att han inte går att placera någon annanstans. Försvarsdepartementet dit han föreslagits av vissa krönikörer kommer med all sannolikhet att tillfalla jämtlänningen Ola Sundell(m).
Att Reinfeldt blir statsminister och att leijonborg blir utbildnings, samordnings och vice statsminister tycks stå i det närmaste helt klart trots att ingen vill prata om det öppet.
Maud lär bli näringsminister och Göran Hägglund lär antingen gå till socialdepartementet som departementschef eller inrikesdepartementet(som statsråd under B Ask). Han har ett brett kompetensområde vilket gör honom svårplacerad. Han är faktiskt även en tänkbar kompromisskandidat till finansministerposten ifall man inte skulle enas om en sådan i tid.
Johan Pehrson lär nog ändå bli justitieminister men frågan är om han kommer att få polisfrågorna eller inte. Moderaterna vill gärna ha dom på inrikesdepartementet under Beatrice Asks skötsel.
Som Utrikesminister är Gunilla Carlsson ett säkert kort. Fp har såvitt jag hört inte gjort ett enda försök att få fram varken Malmström eller Wigström eller Hamilton på den posten.
Miljödepartementet lär återbildas till det som det en gång var dvs ett miljö och naturresursdepartement. Minister eller ministrar på det departementet verkar dock vara långt ifrån klart.
Personligen skulle jag nog ändå se borgarnas kanske allra starkaste kort på miljöområdet på det departementet, nämligen förre c-ledaren Lennart Daléus, nuvarande ordförande i greenpeace. Han kan miljöfrågorna MYCKET bättre än någon annan borgerlig politiker.

Detta är den senaste insiderinformation jag har hört angående den ev kommande borgerliga regeringen. Personligen tror jag dock att mycket av det kan stämma.
Ska senare på denna blogg presentera mitt förslag till skuggregering.