2005-09-04

Skuggregering

Lena Mellin i Aftonbladet presenterar en skuggregering inför partiledardebatten ikväll. Mest förvånande är väl MUF-ordföranden Johan Forsell som hälsominister. Vad är det för en konstig ministerpost och varför skulle just Forsell ha den? Det låter annars som en typisk utfyllnad till ett mindre parti.

Göran Hägglund som socialminister och Maud Olofsson som näringsminister låter båda troliga. Johan Pehrsson (fp) som justitie och Jan Björklund (fp) som skol/utbildningsminister också. Den stora striden blir väl den om finansministerposten. Om (m) har statsministerposten så borde den gå till folkpartiet (som i regeringen Bildt, med Anne Wibble), men Karin Pilsäter som är fps talesman i ekonomiska frågor ses av många som ett svagt kort. Mikael Odenberg är Karins motsvarighet i moderaterna och inte heller något värst starkt kort utåt mot väljarna. I Lena Mellins skuggregering har fp fått vice statsministerposten där Leijonborg sitter och Karin Pilsäter är biträdande finansminister. En inte helt omöjlig kompromiss.

Jag tror inte att Beatrice Ask blir bitr. utbildningsminister, hon var skolminister i regeringen Bildt och misslyckades med det precis som med det mesta hon företar sig. Hon får inte ens plats i denna regering. Sten Tolgfors låter där troligare, han är moderaternas talesman i skolfrågor.

En annan post som skulle kunna falla till fp i en förhandling om finansministerposten är utrikesminister, där Lena Mellin sätter Gunilla Carlsson (m) med fps EU-parlamentariker Cecilia Malmström som biträdande. Om fp förhandlar skickligt skulle läget kunna bli det omvända där. Å andra sidan så tror jag att just utrikesministerposten är en del prestige, men kanske inte ger så mycket mot väljarna.

Dick Erixon presenterade också sin skuggregering för några dagar sedan. Jag tror dock inte att han fick många rätt i den.

5 kommentarer:

Anonym sa...

Johan Forssell som hälsominister, hahaha! Den var bra!

Anonym sa...

Skulle däremot kunna tänka mig Forssell som ungdomsminister, det är väl i dom frågorna han har profilerat sig.

Sen är jag lite förvånad över att
kd enbart fick två ministerposter, trots att de är jämnstora med centern. Justitieministerposten borde gå till Peter Althin, med J. Persson som bitr. justitieminister. Althin har mer pondus och erfarenhet jämfört med den ännu relativt lättviktige Persson.

Mathias Sundin sa...

Det man får tänka på är att det inte är kompetens som avgör vilka poster partierna får, det är hur man lyckats profilera sig framförallt. Därför är det så gott som omöjligt att peta Janne Björklund från skolminister och bl a därför ligger Althin sämre till på justieministerposten.

Anonym sa...

Hur ser din skuggregering ut?

Mathias Sundin sa...

Hm tjaaa, det är inte lätt det. Jag har funderat lite på det. Får väl försöka åstadkomma något på bloggen här i framtiden.