2005-09-04

Nu blev det väldigt intressant!

Så kanske är fel att skriva när någon har dött, men att William Rehnquist, chefdomare i USAs Högsta Domstol, nu avlidit gör USAs HD till en ännu intressantare fråga. Den är redan mycket intressant eftersom Sandra Day O'Connor avgår och ska ersättas av John Roberts och nu ska alltså en person utses att efterträda Rehnquist.

Någon större skillnad i konservativ riktning är väl inte så värst trolig, eftersom Rehnquist var rejält konservativ och det blir svårt att ersätta honom med någon ännu mer konservativ. Att använda ordet konservativ känns inte helt korrekt, men jag kommer inte på något bättre just nu och jag tror ni förstår ungefär vad jag menar.

Den första fråga som säkert blossar upp direkt igen är den om abort. Om jag minns rätt så var Rehnquist en av tre domare i HD som ville upphäva domen Roe v. Wade, som tvingar alla stater att acceptera fri abort. Alltså är det svårt att göra någon skillnad där. Men det är självfallet inget som svenska journalister kommer ta någon hänsyn till och rubrikerna om att den fria aborten är hotad kommer säkert igen.

UPPDATERING kl 18.06:
Det som jag inte tänkte på direkt men som Bush kan göra är naturligtvis att utse en sittande domare till chefdomare. Därmed kan det bli möjligt att rubba den omtalade balansen i domstolen. Men det där är klart mer komplicerat än vad bl a svenska medier vill låtsas så jag tänker för tillfället inte ge mig in mer i de spekulationerna.

Inga kommentarer: