2005-09-04

Gardiner, pellets och en arrogant gubbe

Sossarna vill lösa arbetslösheten med att hänga upp gardiner, miljöpartiet med pelletsfabriker och Göran Persson är tillbaka med sin riktigt arroganta, överlägsna stil. Persson vände ryggen till Maud Olofsson under debatten och sa sedan att det var pga ett ont knä. Det kan det mycket väl vara men han måste inse hur det ser ut och hans svar på frågan om det var "att nu får det vara nog med sånt här" tjafs, typ. Om han trampade i klaveret med ena foten när han vände sig om, så stampade han ner den andra genom att svara så fruktansvärt arrogant. Han skulle ha sagt att han hade ont i ett knä och inte kunde stå still, om någon tog illa vid sig av det var det inte hans mening och han ber i så fall om ursäkt. Då hade det varit ur vägen.

Nåja, i övrigt var debatten en fullständig kross från borgerligt håll. Förbaskat samspelta, presenterade sin egen politik och jag vet inte hur många gånger Maud Olofsson bad vänsterkartellen att presentera sin. Sossarnas retorik är den samma som vanligt, bara mer uddlös. De har inget att kroka tag i hos de borgerliga och när de försökte göra det med arbetslöshetsersättningen så blev det tillslut pinsamt uppenbart att de inte kunde presentera ett enda eget förslag.

När man försöker sprida ett budskap måste det stämma någorlunde överens med vad ens potentiella väljer faktiskt tycker. Idag är bilden hos en stor del av väljarkåren att den arbetslöshetssiffra som AMS presenterar är ett fiffel med statistik. Den verkliga arbetslösheten är mycket större än så. Varje gång Göran Persson påpekar hur bra det är så känner folk bara att han skönmålar.

Fredrik Reinfeldt var brutal i framförallt sina två första inlägg när han mosade Persson. Han känns trygg och det känns som han har verklighetsförankring. Leijonborg hade ett bra budskap om jobb och utbildning, och exemplifierade med små konkreta exempel som betyg i lägre ålder. Maud Olofsson är mycket skicklig på att attackera vänsterkartellen. Hon sparkar snyggt över bollen till deras sida och kräver svar. Hägglund var inte så värst bra, men skrämmer inte heller bort någon.

Göran Persson var som sagt arrogant och i övrigt väldigt blek jämfört med hans vanliga ofta mycket bra insatser i debatter. Maria Wetterstrand är alltid duktig, men lyckades också lyfta fram vad de inte var överens om på vänsterkanten. Lars Ohly ser bara konstig ut och när kommunistretoriken om att borgarna vill piska upp de sjuka ur sängarna och man sedan får titta in i Reinfeldts mjuka ögon så känns det inte så värst trovärdigt.

Jag är partisk, det vet ni. Men det här var utklassning.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Du är lite orättvis mot Häggis tycker jag, han fick in några riktigt snygga poänger. Inte minst i formuleringarna kring "Ni har en politik för arbetslöshet, vi har en politik för jobben." Min absoluta favorit var dock "Då tar ni på er tomtemaskerna och börjar dela ut." Där satt den!

Maud var duktig och fick till bra exempel hämtade från verkligheten, vare sig det gällde trygghet för barnfamiljer eller hur det är att som småföretagare ligga vaken på natten och fundera över om den senast anställda är tillräckligt frisk. Hon plattade till Wetterstrand rejält på den punkten. Det mest bestående intrycket blev ändå "Kom igen, tala om, hur ska de här jobben skapas?"

Leijonborg hade inte värst mycket att komma med, han lallade väl på som vanligt men imponerade aldrig. Blev lite fånigt när han började rycka fram gamla sosseskrifter. Har han inte försökt det förr? Han fick dock in en fin kommentar, som Erixon noterade. Svaret gällde varför Alliansen skuldbelägger de som saknar jobb och möjlighet att försörja sig: "Vi skuldbelägger inte de arbetslösa - utan er."

Reinfeldt stod stark rakt igenom och vann på att han vågar se GP i ögonen och fortsätta tala lugnt och sansat.

Mathias Sundin sa...

Ja, det är sant, Hägglund fick in några bra. De har vevats mycket i TV. Jag är inte så imponerad av sådana där men när de körs igen och igen så går ju budskapet fram.

Alliansen har mutat in jobben. Det är skickligt.