2005-09-16

Märklig deal om gömda flyktingbarn

Jag är dåligt insatt i hur det går till efter att en familj får ett utvisningsbesked, men uppgörelsen mellan regeringen och mp om att barn i gömda familjer ska få gå i skolan till att utvisningen genomförs känns mycket märklig.

Anledningen att familjen gömmer sig är väl att de fått besked om att de ska utvisas och gömmer sig för att domen inte ska kunna verkställas. Om barnen då går i skola kan det inte vara speciellt svårt för polisen att hitta dem och tanken är ju bara att de ska få gå där tills utvisningen ska träda i kraft. Alltså borde uppgörelsen ha nära nog noll betydelse. Upplys mig gärna ni som vet mer, men det här känns som ett smart sätt att lura opinionen och låtsas att man gör något för de gömda familjerna.

4 kommentarer:

Robert Nordman sa...

Njaejkanske.

Det är ju inte tryggt och rättssäkert direkt, men med biten om att polisen inte skall kunna komma och hämta i skolan och sådana passager så är tanken denna:
Nej, det betyder inte att alla gömda barn kan gå i skolan hur som helst, eftersom det skulle kunna tänka sig att någon blev följd till gömstället. MEN öppningen som nu finns är alltså att frivilligorganisationer, privatpersoner som engagerar sig, med mera, kan få utrymme att ordna barnens skolgång -- på samma sätt som man idag, i smyg, ordnar läkarhjälp.

Vi skulle kunna kalla det "skolfridslagen", och likställa den med den gamla kyrkofriden (att det var urbota att anfalla någon på väg till eller från kyrkan) för att summera tanken bakom.

Är (mp) smarta så börjar de använda just något sådant uttryck som spinn på det hela. Innan sossarna gör det.

Robert Nordman sa...

Tillägg:
Ordna skolgången innebär främst alltså själva resan fram och tillbaka, men även eventuellt att fixa fram plats på en skola.

magnus sa...

Så här tänker jag, rätt eller fel:

Det som gjorde att V köpte budgeten trots att det inte blev så kallad allmän amnesti var ju att alla gömda flyktingar ska få en omprövning av sina fall. Tar en omprövning ett halvår, eller? (Iofs absurt lång tid, men det är väl så det är, va?)

Att ny prövning ges innebär ju att de _inte_ är illegala tills dess omprövningen är klar (om sen omprövningen ger ännu ett avslag får de väl gömma sig igen, om de nu önskar det).

När de inte är illegala så kan barnen gå i skola, anser alltså Barbro Holmberg, och det är ju bra!

Robert Nordman sa...

Korrigering av min tidigare post:
Jag kan visst ha missuppfattat en del om hur säkra barnen skulle vara i skolan, märkte jag när jag lyssnade på radio på vägen hem.