2005-09-18

Lugnt på 2008-fronten, fokus på 2005

Inte mycket har hänt de senaste veckorna rörande presidentvalet 2008. Jag tippar på att de flesta kandidaterna ligger lågt för att inte riskera att bli anklagade att ta billiga poäng pga orkanen Katrina.

Däremot händer det en del inför de få val som genomförs 2005: Guvernörsval i New Jersey, guvernörsval i Virginia och borgmästarval i staden New York.

I New Jersey står slaget mellan två mångmiljonärer, senator Jon Corzine (dem) mot Doug Forrester (rep). Corzine blev senator år 2000 efter en framgångsrik karriär inom Goldman Sachs som han var ordförande för åren 1994-1999. Forrester är grundare och ordförande i BeneCard Services. Just nu leder Corzine med mellan 10 och 15 procentenheter i opinionsundersökningarna.

I Virginia är det inte affärsmän som kämpar, utan två personer som hållit sig inom det offentliga. Jerry Kilgore (rep) har gått åklagarbanan och slutade som motsvarande chefåklagare 2005. Demokraten Tim Kaine har tidigare bl a varit borgmästare i Richmond. Kilgore leder undersökningarna med 5-6 procentenheter, men i den senaste så var ledningen endast 3%.

Så borgmästarvalet i New York där Mike Bloomberg (rep) ska försvara sin plats mot utmanaren Fernando Ferrer som precis har slagit de andra demokratiska utmanarna och blivit deras kandidat. Ferrer är vad de kallar hispanic, typ central-, sydamerikansk bakgrund. Han är uppvuxen i Bronx och har jobbat som lokalpolitiker där.
Bloomberg är som ni kanse kan gissa grundare till medieföretaget Bloomberg News och numera mångmiljardär. Han leder i opinionsundersökningarna med mellan 10-20 procentenheter, men Ferrer har precis blivit utsedd så kanske kan han krympa ledningen något.

Inga kommentarer: