2005-08-03

Kärnvapen i Iran

En ny rapport från amerikansk underrättelsetjänst menar att Iran kan ha kärnvapen först 2015. Tidigare har man varit mycket osäker och trott att det är möjligt inom ett par år. Det man dock inte räknar med är att kärnvapen går att köpa, det kan de göra imorgon.

Jag skrev om saken i februari - "Kommer Iran anfallas?"

6 kommentarer:

Niklas Frykman sa...

En intressantare fråga än kommer Iran att anfallas är väl varför man inte valde Iran istf. Irak 2003. Iran sponsrar bevisligen terrorister, har en islamistisk regim och ja, mer olja. Saddam Hussein var snarast en rövarhövding i nationell form. Tveksamt om den iranska armén skulle fallit ihop som ett korthus som den irakiska gjorde dock.

Mathias Sundin sa...

Jaaadu, det vette fan vad jag tycker. Iran hade inte lika lätt fallit det tror jag också och har en starkare demokratirörelse än Iran. Å andra sidan hade vi då haft Saddam och diktaturen Irak kvar.

Carl Svanberg sa...

Jag tycker att ni kraftigt överskattar Irans militära styrka. Glöm inte att Iran slogs med ett svagare Irak i 8 år, men de vann inte. Jag tror inte för ett ögonblick att Iran skulle utgöra något större problem för USA:s militär. Det skulle möjligtvis vara om USA:s ledare satte altruistiska, omoraliska restriktioner på vad militären får göra för att vinna kriget. Men annars inte. USA:s militär är fullständigt överlägsen.

Carl Svanberg sa...

Kom också ihåg att många sade exakt samma sak inför Irakkriget, nämligen att det skulle vara väldigt svårt för USA att slå ned Irak rent militärt.

Niklas Frykman sa...

Irak hade en rätt hyfsad armé men den blev ju ordentligt reducerad redan 1991 och efter det utsatt för blockad och bombningar. Dessutom saknade den islamistiska fanatiker som mer än gärna dör för saken. Självklart skulle USA vinna även det kriget, men det hade inte varit någon promenad.

Ang. diktaturen så har vi nu kvar diktaturen i Iran som hänger tonåriga bögar. Det hade vi inte haft då. Inget scenario är direkt underbart, jag försöker bara leka 'what if..?'.

Anonym sa...

Ang. diktaturen så har vi nu INTE kvar diktaturen i Irak som hade våldtäktsrum, tortyrkammare och massgravar. Det hade vi haft kvar om jag krossat mullorna innan saddam. Inget scenario är direkt underbart, jag försöker bara leka 'what if..?'.