2005-08-04

Därför suger enfrågepartier

Jag ger inte mycket för olika sorters partier som driver en enda fråga. Kolla bara på Sjukvårdspartiet, de kommer gå till val på att sänka bensinmomsen. Ööh, är väl ett lämpligt uttryck för det.

Det går nämligen inte att sitta i riksdagen och bara bry sig om en fråga, och då blir man plötsligt tvugna att ta ställning till alla frågor utan att ha någon ideologi att luta sig mot. Nu ska jag dock inte luras med att ideologi alltid är det som styr partierna, men det finns alltid där i grunden ändå. Men vad för ideologi står ett sjukvårdsparti för? Vill man ha mer statliga resurser till vården? Vill man förstatliga den eftersom vården bedrivs i landsting och kommuner? Om det fanns en ideologi som styrde deras val i dessa frågor så kunde det översättas på andra områden. Men så är det ju inte så det kan bli precis hur som helst.

Lägre bensinmoms, privatisera inte Vattenfall, starkt försvar och inga avgifter på vägarna, är några av deras förslag. Glasklart.

3 kommentarer:

Niklas Frykman sa...

Centern har ju åas klarat sig rätt länge utan ideologi, även om de försöker skaffa sig en nu.

Mathias Sundin sa...

=)

Robsten sa...

Enfrågepartier bildas ju för att de etablerade partierna har en tendens att bilda egen klubb, en klubb som i vissa fall har andra intressen än en majoritet av befolkningen. Se Anders Isaksson och hans artiklar om "politikerklassen", se också junilistan och euroomröstningen. Funktionen enfrågepartier har är att de rör om i den trygga grytan för de etablerade partierna och dess partfolk, som helst vill att allt skall rulla i gamla vanliga hjulspår. Jag vill INTE att allt skall rulla i dessa spår. jag håller med om att det kan uppstå stora problem om dessa partier blir för stora/ får för stor makt, samtidigt som de inte har någon riktig bas att stå på. är förresten Fi ett enfrågeparti?
Kan någon förresten rekomendera ett par bra bloggar där det snackas politik, inte om katten har spytt på hallmattan. Och som har ett någorlunda objektivt perspektiv, inte någon Esbati som ser världen genom ett filtrerat kikarsikte?