2005-08-07

Björkvik: Inte ett enda riktigt jobb i sikte

Göran Persson inledde sitt tal i Björkvik med lite bludder om vädret men gick ganska raskt vidare till terrorismen. Det han sa var inte dåligt men totalt intetsägande, och satte därmed tonen för hela talet. Vi måste stoppa terrorismen, måste kämpa mot den, men hur? Det vet vi inte. Han ska ha cred för att han inte faller i fällan att dra in Irakkriget eller på något sätt ursäkta terrorismen.

Sen blev det dags för lite vanlig borgarbashing. Borgarna vill ge sig på de sämst ställda och piska dom, det skapar inga fler jobb att göra det sämre för de som har det sämst. Något som vi har hört gång på gång. Han pratade nu också om att förra året hade han lovat att jobben skulle komma, men det var fel, han hade lurats av ekonomerna, det skulle han inte göra nu. Nu skulle det brännas pengar på arbetsmarknadspolitik! Riktigt så sa han inte, men han knöt sig stenhårt vid att arbetslösheten skulle ner annars skulle han inte vilja komma till Björkvik nästa år.

Jag tror som sagt inte att folk kommer gå på det igen. Även om statistiken säger öppen arbetslöshet på fyra procent så vet folk att många, många människor är sjukskrivna och förtidspensionerade.

Så till det där med att bränna pengar. De ska brännas på äldreomsorgen där behoven bara kommer öka. Det som andra partier för fram som en jobbgaranti som ett krav för att få bidrag, eller som ett insteg på arbetsmarknaden det lanserade han som ett riktigt jobb. Klippa gräs, byta gardiner och gå ut på promenader. Detta ska finansieras med statliga pengar. Snacka om att få bort folk från statistiken.

Den gröna folkhemmet kom sedan. Jag fattar inte det där, miljö är väl en av de frågor som garanterat ingen kommer bry sig om. Kanske är det något pliktskyldigt för att inte förlora väljare till mp, om det nu finns några sådana att förlora. En liten annorlunda tvist var att han pratade om miljö som en tillväxtskapare, om vi satsar på ett grönt folkhem kommer vi bli duktiga på miljö och miljöprodukter och kan exportera det. Skulle vara intressant att se hur det ser ut i verkligheten. Persson hävdar att det är en starkt växande svensk bransch.

Så dags att ge sig ut i världen igen. Persson ska inneha ordförandeskapet när FN om någon månad ska ha stormöte och pratade lite kort om reformbehovet men i utgångspunkten att FN behövs och att inget land, som USA, får gå förbi den vägen att fatta beslut utan FN. Det är internationell demokrati. En internationell demokrati som ger diktaturer lika rätt som demokratier, sa Persson inte.

Till slut lite mys-Persson. Han berättade att han igår var ute och plockade svamp med Anitra och han hittade det största kantarellområde han någonsin sett. Han hittade svampen, Anitra plockade upp den meddelade han. Dock förtäljde han inte var detta unika ställe fanns, trots upprepade rop från publiken.

Göran Persson är en duktig talare, tittar nästan aldrig ner i papprena. Klar och tydlig, pendlar lite med rösten. Det blir inte tråkigt att lyssna på honom. Men några visioner, konkreta lösningar och knappt någon framtidstro fanns det. Att jag gick därifrån peppad och med ökat hopp om en borgerlig seger är väl ett tydligt betyg.

8 kommentarer:

Anonym sa...

Så eliminerar man effektivt varenda möjlighet för individer att driva småföretag i tjänstebranschen.

Man slipper också den jobbiga debatten om pigjobb. Pigjobben kan nu plötsligt bara utföras i offentlig sektor och finansieras med statliga pengar.

DÅ är de OK. Plötsligt.

Offentlig sektor torde förstås snart behöva höja avgifterna för t.ex. gardinupphängning.

Avgifter, priser och marknadsmässiga löner - en marknadsekonomi helt i statlig regi. Briljant.

Skattepengarna lär inte räcka långt. Alltså måste det till avgifter (precis som USA-modellen, ironiskt nog). Fast till minst dubbelt så hög skatt. Tja, vem bryr sig?

Hur det går med nyföretagandet är inte svårt att se. Noll och noll blir noll.

Ja, det är nog bäst att de nya jobben blir statliga.

Tryggare kan ingen vara.

Anonym sa...

Ron G, visst lär det bli så:

Snart måste man ta ut avgifter för gardinupphängning och snöskottning. Därefter kommer dessa avgifter att höjas, varefter de kommer att ingå i det obligatoriska paketet av hemhjälp som alla måste välja.

Och till slut kommer sådana paktet bara att erbjudas sommartid, och bara redan upphängda gardiner ingår.

Tänk att där finns de som fortfarande tror att GP sitter på lösningen för Sveriges framtid, och att 'vi' alla skulle få det bättre när han väl bestämmer sig för att vi förtjänar det!

Lätt surrealistisk känsla!

Wille sa...

Inte många riktiga jobb nä, men många såna där "förnedrande pigjobb".
Blev de "värdiga" plötsligt när de skulle skötas och betalas offentligt och samtidigt frisera arbetslöshetssiffrorna?

Mathias Sundin sa...

Ja precis, dessa jobb blir helt okej när de blir statliga. Skruvat.

Anonym sa...

Göran Persson, augusti 2004: Det skulle inte förvåna mig om jag nästa år här i Björkvik får frågor om bristen på arbetskraft

Han körde inte den klassikern i repris alltså?

Mathias Sundin sa...

Hehe nej, det hörde jag inte iaf.

Anonym sa...

Och titta här - här planeras avgiftsfinansierade tjänster som bara ska gå att beställa via kommunerna:

http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=147&a=448645&previousRenderType=6

Reklamslogan ur framtiden:
--------------------------
Barnets sanna väl allena. Nya Tryggare Light - 75% mindre kyrka och 75% mera kommun. För DITT bästa!

Håkan sa...

Läs här.