Hans Rosling, professor i internationell hälsa, var igår sommarvärd i P1 och gjorde ett lysande jobb. Han berättade en del som sig själv och hans tid som läkare och forskare i Afrika och dessutom varför han ser så positivt på framtiden. Han menar att fattigdom och diktatur kommer vara utrotat inom två generationer.
Han pekar på flera intressanta saker, men den kanske viktigaste är att det inte är västvärlden, eller i-länderna som har gjort u-länderna fattiga, däremot stod de kvar på samma fattiga nivå och korta livslängd när vi drog i väg. Medellivslängden 1820 var 35-40 år, utan skillnader mellan världsdelarna. Han säger att det var mellan 1860 och 1960 som den beskattade industrialismen skapade världens stora hälsoskillnader, inte genom att livet blev kortare i u-länderna, utan att det blev längre i i-länderna.
De flesta länder har idag liknande hälsa och barnantal som i-länderna hade på 1960-talet, då Hans Rosling gick i skolan. Medellivslängden i världen har sedan dess ökat från 50 till över 65 år. Han berättar också att folk inte tror honom när han föreläser om dessa förbättringar, vi är så fast i detta med i- och u-länder och att allt bara blir sämre och sämre.
Det som är viktigt med att ha en korrekt bild av världen är att annars kanske vi löser problem som inte finns, eller låter bli att använda lösningar som fungerar. Tror vi att allt blir sämre, när det i själva verket blir bättre så provar vi nya saker istället för de som redan fungerar. Här bidrar personer som Hans Rosling enormt mycket. Kolla in hans sida www.gapminder.org, där han gjort FN-statistik lättillgänglig och rolig.
2005-07-26
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
1 kommentar:
Jo han är bra den mannen, fast han är sosse. Han säger bland annat att tvålen är den största upfinningen, den som inneburit den största positiva skillnaden för människor när den introducerats. När jag hörde honom köra sitt föredrag var det dock något nedtyngt av reklam för just detta gapminder.
Skicka en kommentar