2005-07-26

Vad är det med vänsterpartiet?

Eva Björklund som jag skrev om igår sitter alltså i vänsterpartiets partistyrelse. Det betyder att hon har stöd av en majoritet av vänsterpartiets ombud på deras kongress och ska då rimligen ha stöd av en majoritet av medlemmarna. Nu motsvarar inte ombuden helt perfekt medlemmarnas åsikter, men ändå. Det är ingen liten obskyr falang vi pratar om.

Hur kan en sådan vidrig människa tillåtas sitta med i ett svenskt riksdagspartis högsta styrelse? Hon hävdar att Fidel Castro inte är en diktator, tror inte att människor lider under förtryck på Kuba utan ser det som ett paradis. Ett parti som inte kastar ut den typen av uppenbara anti-demokrater förtjänar inget annat än förakt.

Hon får tycka precis vad hon vill, det får man göra i Sverige till skillnad mot Kuba, men hon borde inte få legitimitet från ett svenskt riksdagsparti.

Erik Svansbo skriver också om Björklund och vänsterpartiet.

18 kommentarer:

Anonym sa...

Njä hon har ju hamnat klart i rätt parti. Felet är att tillräckligt många svenskar är så ideologiskt blinda att vi fått ett klart antidemokratiskt parti i riksdagen. Om det nu räcker med ett. Minns Ulvskogs kommentar till maktskiftet "det kändes som en statskupp". Ohly är väl om något antidemokrat och Castro-fan. Vad sägs om Schori "Castro är en renässansmänniska". Det är klart att de europeiska renässansstaternas kungar var ju enväldiga och körde sina länder ungefär som Castro Kuba idag.

Anonym sa...

Skönt att du respekterar hennes åsikter så mycket :)

Själv vet jag inte riktigt hur det är på Kuba men vissa delar av samhället klår de onekligen västvärlden med och då menar jag ju inte tortyr eller dylikt.

Kuba är annorlunda väst och kanske sämre än väst men att ha en sådan fobi gentemot dem som USA har är inte sunt och därför är det ju bra att en människa tar ställning mot sådana tankar.

Det hade ju varit värre om hon sagt att hon älskat allt vad Stalin gjort... Då hade hon ju faktiskt varit knäpp.

Mathias Sundin sa...

Läs Amnestys rapporter Pelle. Det är inget som är bra på Kuba. Ett land där man inte får rösta är inte ett bra land.

Anonym sa...

Vaddå "borde inte få legitimitet från ett svenskt riksdagsparti"?

Eva Björklund får tycka vad hon vill -- men det får alltså inte vänsterpartiets ombud, eller?

Mathias Sundin sa...

Jo så klart de får det, men jag kan väl ha åsikter om de gör fel eller inte?

De får rösta in henne om de vill det, men jag tycker det är helt sjukt och de borde inte ge legitmitet åt en sån galning genom att ha en i en partistyrelse för ett riksdagsparti.

Anonym sa...

Till: Mathias Sundin

Det "Anonymous" menar är nog att Vänsterpartiet knappast ger någon som helst legetimitet åt någonting, oavsett hur många och fina uppdrag man har där.

Och det är bara att hålla med, i min värld är det så i alla fall, trots att det är ett riksdagsparti. :-)

Mathias Sundin sa...

Haha, det kan han ju ha en poäng i =)

Anonym sa...

Där måste jag protestera. Att säga att inget är bra på Kuba är att ljuga. Det fanns till och med bra saker under Hitlers tid i Tyskland, under Stalins tid i Sovjet, under Maos tid i Kina, under Pol-Pots tid i Kambodja, Pinochets i Chile etc etc etc

Glömt vad de sade i grundskolan? Det finns något positivt hos oss alla och det är ren fakta att hälso och sjukvård i Kuba har väldigt hög standard. Så hög standard att Venezuela väljer att sälja råvaror, tror dte var olja, till Kuba i utbyte mot den kunskapen.

Avsaknaden av marknadsekonomi gör också Kuba till en mycket annorlunda plats gentemot västvärlden. Jag tror nog att de flesta lever bra på dne platsen.

Det finns ju dock de som inte tycker om regimen och de får det nog inte så trevligt och det är ju såklart ej acceptabelt. Det är dock ej heller acceptabelt att USA inte skrivit under FNs barnkonvention vilket jag tror att Kuba faktiskt har gjort...

Så håll dina fördomar borta och se på det hela ur andra ögon än de som exempelvis USA vill att vi ska se de med. De har såklart negativa sidor och de är såklart inte demokratiska men de kan faktiskt vara bra på vissa delar ändå.

Jag för min del tycker att det är klart värre att länder som USA springer runt i världen och sätter talibaner till makten och störtar demokratiska ledare för att sätta dit diktatorer etc etc etc.

Anonym sa...

Pelle, har du hörsammat vad Mathias skrev ovan och slängt ett öga på Amnestys, med flera, rapporter? Har det gått dig förbi att oppositionella förtrycks på Kuba och att talet om deras "fantastiska" sjukvård av idag inte alls är allmänt accepterat? Se bl a

http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=1058&a=321408&previousRenderType=3

Vem är det som har fördomar? Låt inte den _extremt_ fördomsfulla kritiken av marknadsekonomi och USA-politik som allmänt florerar stå i vägen för vad som faktiskt verkar ha forskningen och rapporteringen på sin sida...


(Ber om ursäkt om min länkning blir konstig... :P )

Anonym sa...

Jag har inga fördomar alls mot marknadsekonomin. Kan se att den har fördelar samtidigt som jag kan se vissa fördelar med kommunism även om de blir färre för var dag som går...

Att USA har konstig politik är dock något som är ganska så allmänt vedertaget elelr borde åtminstone vara det.

Jag skrev ju faktiskt också att långt från allt är himmel på Kuba men att det knappast är ett totalt helvete.

Vad har du förresten att säga om att Kuba skrivit på barnkonventionen när USA inte gjort det? Jag tror jag kan gissa :)

Om vi säger såhär: Jag är inte mer fördomsfull än du är och jag är kanske inte heller mindre.

Mathias Sundin sa...

Pelle: Freedom House rankar länder på en skala ett till sju i Civil Liberties och Political Rights. 1 är bäst, 7 är sämst.

Kuba får 7 i båda.

Det folket från Svensk-kubanska ALLTID gör är att dra in USA. Säger man något om Kuba, säger MEN USA DÅ?! Ärligt talat, vad fan har USA med Kuba att göra? JA, embargot mot Kuba är dåligt. Men där räcker det.

Det du gör Pelle är att sprida de myter som Castro skapar. Självklart finns det bra saker på Kuba, klimatet är kalas och det finns många otroliga människor där. Men dessa lever under en tyrann. Att sjukvård, skola och annat skulle vara bra är en myt. I skolan indoktrineras barn i den kommunistiska läran. En exilkuban jag känner fick först upp ögonen för mänskliga rättigheter när han studerade i Leningrad under Sovjettiden. Det säger väl det mesta om hur situationen på Kuba är.

Att Castro satsat på att få ner spädbarnsdödligheten är för att det ska se bra ut i statistiken, och du går på det Pelle. Är det dåligt då, att få spädbarn där? Om det nu är så, så visst är det bra, men inse varför det görs och så länge som det inte finns yttrandefrihet och demokrati så vidhåller jag att inget på Kuba är bra.

Anonym sa...

Embargot mot Kuba har sitt ursprung i expropriering av amerikansk egendom på Kuba.

USA var initialt positivt inställda till att Batista störtades, till revulutionen, och till att Castro ersatte Batista. USA erkände den nya regimen omgående.

Castro var inte öppet kommunist innan han fick makten

Anonym sa...

mathias:

Såhär skrev du ju:

"Hon får tycka precis vad hon vill, det får man göra i Sverige till skillnad mot Kuba, men hon borde inte få legitimitet från ett svenskt riksdagsparti."

Därav min fråga - jag tycker att ovanstående är motsägelsefullt. Varför betonar du att Eva får tycka som hon vill när du samtidigt säger att hon inte "borde" få legimitet från vänsterpartiet? I så fall "borde" väl inte heller Eva få ha de åsikter hon har? Varför är det okej att Eva har dem men inte vänsterpartiets ombud?

Anonym sa...

(legitimitet)

Anonym sa...

Mathias: Häftigt att jag går på propaganda jag aldrig hört - då måste den ju vara bra.

Det jag motsätter mig är dina argument och förklaringar.

Kuba klassas som 7 på frihet och politiska rättigheter. Det innebär att en liten klick av mänskligheten som protesterar har det jättedåligt vilket inte är acceptabelt då alla ska ha rätt att tycka vad de vill men det gör inte att landet ur andra avseenden kan vara bra. Sedan kan man ju naturligtvis värdera olika delar olika mycket men aja. Jag tror inte Kuba är himmel riket men jag tror absolut inte på allt det du hävdar.

Niklas Frykman sa...

Fler sköna Castro-apologeter:
http://www.ekuriren.se/ekuriren/standard_artikel.php?id=376933&avdelning_1=107&avdelning_2=118

Mathias Sundin sa...

Pelle: Jag tycker du borde läsa på lite då istället för att bara tro. Det finns gott om material om hur (illa) situationen på Kuba är.

Jag tycker man kan ställa högre krav på ett sk demokratiskt parti än en enskild människa.

För övrigt en löjlig diskussion. Jag diskuterar gärna situationen på Kuba, men ett "borde" känns mindre viktigt.

Anonym sa...

Jag har aldrig riktigt förstått vad som är svårt att förstå med Kuba och dess samhällsstruktur. Man måste vara en riktigt ingrodd socialistdrömmare för att hålla på och försvara samhällssystemet där i ljuset av hur verkligheten faktiskt ser ut.

Ett enkelt sätt att avgöra om det är bra eller dåligt på Kuba är att titta på hur många människor som flyr landet i illa byggda flottar och andra flytetyg, med livet som insats, varje år. Skulle de fly om det var gott att leva på Kuba? NEJ. Inte konstigt att kritiken mot Kuba då fortsätter, utan avmattning.

Vurmen för "alternativa" samhällslösningar lever alltjämt, oavsett hur misslyckade alternativen är. Jag skulle inte förvånas om någon besvarade detta enkla "lackmustest" av förhållandena med "det är kapitalisterna som sticker" eller "det är diktaturanhängare" eller något liknande slentrianmässigt...