2005-07-04

Kulturpartiet

I Almedalen har det första nya partiet sett ljuset - Kulturpartiet. Det är kulturpersonligheter som Olle Ljungström, Kim Anderzon, Katarina Mazetti, Helge Skoog, Alexandra Rappaport, Frida Hallgren och Ernst Billgren.

Deras vision är "uthålliga, demokratiska samhällen, lokalt och globalt inom kulturens ramar dessa samhällen lever i fredlig samexistens och jämlikt samarbete."

Jag är positiv till nya partier om de verkligen vill ta ett helhetsgrepp och göra en seriös satsning på politik. F! och Junilistan är två sådana seriösa exempel. Men ärligt talat - det här är bara jävla larv.

Vilken totalt intetsägande vision, vilket flum. Presentera nya idéer hur kulturen ska överleva i framtiden utan statliga bidrag, eller presentera en riktigt bra argumentation varför kulturpolitik över huvud taget ska finnas. Tills något sådant dyker upp tänker jag inte lägga mer tid på sånt där trams.

6 kommentarer:

Wille sa...

Det handlar rakt upp och ned om ett gäng C-liste rejects som inte kan kränga sin egen konst och därmed vill ha uttökade socialbidr... ursäkta, "kulturstöd".
De pratar ju om "solidaritet" och "kultur" i samma mening, vilket otvivelaktigt alltid betyder "se till att ge oss skattepengar".

Mathias Sundin sa...

Troligen en helt korrekt analys!

Anonym sa...

Umberto Eco vägrade bli kulturminister med motiveringen att kulturarbetare som inte klarar sin egen försörjning är odugliga och verklighetsfrånvända. Han ansåg att om man inte klarar sig på sin konst, kan man åtminstone skaffa sig ett "riktigt" jobb som subventionerar konsten. Det enda han tyckte var viktig att hantera på regeringsnivå var bevarande av gamla byggnader och dylikt.

Niklas Frykman sa...

En avancerad form av tiggeri...

Anonym sa...

Hörde just på morgonekot att allt bara var en bluff i syfte att få uppmärksamhet. P1:s kommentator var dock besviken över att bluffen var så illa genomförd: en förinspelad video och ett A4-papper...

Anonym sa...

hej, ni kanske har missat att "uthålliga, demokratiska samhällen, lokalt och globalt inom kulturens ramar dessa samhällen lever i fredlig samexistens och jämlikt samarbete" är snott från Miljöpartiets partiprogram, precis som allt annat som kulturpartiet stod för. Allt var snott från de olika partiernas parti- och/eller kulturprogram. För att peka på hur mycket blaj det är i kulturpolitiken idag.