2005-07-04

Gamla hjältar

Det är inte ofta jag skriver om sport, men här är ett undantag. Det blir ishockey dessutom, mitt i stekheta solen. Mats Näslund är en gammal hjälte sedan hans tid i MIF. En spelare med klass. Liten men bra. Har vunnit allt som går att vinna som svensk hockeyspelare - SM, VM, OS och Stanley Cup. Nu tar han över som general manager för Tre kronor. Grymt bra!

Det är inte så ofta jag skriver om gamla sjöslag heller, men ett undantag nu då. En annan hjälte jag tänkte skriva lite om vid tillfälle är Horatio Nelson, mer känd som lord Nelson. Det var för bara några dagar sedan 200 år sedan han kickade rumpa med den franska flottan vid Slaget vid Trafalgar. Han använde där en ny taktik som funkade utmärkt mot gamla tröga fransmän. Istället för att lägga upp sig i linje och segla förbi varandra och skjuta bredsida efter bredsida så formerade han sina skepp i två linjer som körde i den franska linjen från sidan. Därmed kom Englands skepp bakom och framför fransosernas dito och kunde skjuta dem sönder och samman utan att fransmännen kunde besvara elden under ett tag. Kross!

UPPDATERING kl 18.45
Jag blev plötsligt osäker på datumet för slaget och kollade upp det. Själva slaget stod 21 oktober 1805, så jag fattar inte riktigt varför jag har läst på så många ställen senaste dagarna om att det var prick 200 år sedan.

Inga kommentarer: