2005-07-05

Insatsen höjs

Henrik Alexandersson skriver om att skolminister Baylan vill göra en stopplag för friskolorna till en valfråga. Alltså att friskolor inte ska få gå med vinst. Insatsen i valet höjs därmed rejält. Det är inte bara några skattekronor hit eller dit som står på spel, det här är en extremt viktig framtidsfråga.

Jag tror att vård (och kanske skola på sikt) kan bidra rejält till svensk tillväxt och välfärd i framtiden. Kunnandet inom vården är det inget fel på, däremot behövs det konkurrens och nya iniativ som kan locka hit människor från andra delar av världen som köper vård här. Det ger möjlighet till många specialistföretag och även stora breda verksamheter. Dessutom en bättre välfärd eftersom utbudet och kvaliteten på vården kommer höjas här i landet.

Samma sak gäller för skolan även om kvaliteten inte är lika hög där. Men samma potential finns även om det kräver mer arbete att för att nå framgång.

Stopplagarna ser också ut att kunna bli kanske den enda stora ideologiska frågan i valet. Undrar om det är här sossarna kommer samla sina krafter? Och om oppositionen vågar utmana i den här frågan?

2 kommentarer:

Anonym sa...

Instämmer till stor del i resonemanget.

Vet inte vad Baylan stödjer sig på när han drar sina slutsatser.

Friskolor - och skolan i allmänhet - kan bli en ganska het fråga i nästa val.

Märkligt nog struntar Baylan i att det finns partikamrater som stödjer friskolor.

Jag tänker närmast på Widar Andersson - chefredaktör på Folkbladet och ordförande för Friskolornas riksförbund.

Det verkar som om partitoppen inte går i takt med gräsrötterna.

Detta kan i sin tur påverka utfallet av valet!

Mathias Sundin sa...

Jag vet inte om Widar kan räknas som gräsrot, han har väl alltid gått sin egen väg. Vilket jag alltid respekterar hos en människa. Folkbladets ledarsida har blivit mycket bättre med honom hur som helst. Tur att han inte strök med i gårdagens koincident (om du läst dagens Folkbladet).

Men visst finns det en grupp inom sossarna som stödjer friskolor. De får hosta upp sig.