2005-07-05

Bluffpartiet och opinionsbildning i skolan

Jag trodde faktiskt att de där kulturnissarna skulle försöka få igång ett parti, i alla fall i någon vecka till. Men det var en bluff möjligen finansierad av Riksteatern med utmobbade sossen Lena Sandlin-Hedman (dotter till hockeytränaren) som ordförande.

Med tanke på gårdagens rapport från Timbro om att svenska myndigheter varje år använder över två miljarder kr till opinionsbildning så är det inte ett dugg förvånande att Riksteatern gör samma sak med skattepengar.

Det här är naturligtivs ett mycket allvarligt problem för Sverige, och ett rent livsfarligt i ett långt perspektiv. Jag diskuterar ofta med mina kamrater på lärarutbildningen hur skolan ska förhålla sig till värderingar. Min åsikt är att det är mycket riskabelt så fort värderingar ska förmedlas av skolan. Allas lika värde, demokrati - ja visst. Men gränsen är hårfin. Skolan ska i dag stå för en hållbar utveckling. Den forskningen och åsikterna inom det området är till stor del vänster. Som barn påverkas man oerhört mycket om en lärare uttalar en åsikt, och ännu mer om de pedagogiskt lägger upp en undervisning som lär oss att en viss sak är rätt.

Nästan oavsett hur mycket tankekraft man lägger på att vara "opartisk" i skolan så är det svårt. Men min uppfattning är att väldigt många inte ens gör det. Det är ytterst allvarligt, precis som det är allvarligt att vi har statliga myndigheter som till viss del, eller helt, opinionsbildar om regeringspartiets åsikter.

Skulle man stöta på ett annat land som gjorde så skulle man snabbt döma ut det som någon sorts halvdemokrati. Om ens det.

UPPDATERING kl 10.13
Jonas Morian tycker det är årets roligaste PR-kupp. Verkligen skitkul, Jonas. Några hundratusen skattekronor till lite reklam för kulturen. Höhö.
Via Håkan Jacobsson som bloggar från Almedalen.

7 kommentarer:

Jonas Morian sa...

En av årets roligaste pr-kupper, skrev jag. Och det står jag för. Sedan kan man förstås diskutera om det var rätt eller fel. Men kul - och effektivt - var det.

Wille sa...

"Som barn påverkas man oerhört mycket om en lärare uttalar en åsikt"
Helt sant.
Som tur är hade jag en lärare på gymnasiet som var mer övertygande än alla andra vänstervridna lärare: han spydde formligen galla ur sig under sina lektioner över saker som fackföreningars oinskränkta makt ("karteller är förbjudna i Sverige, varför existerar facken?"), hyresreglering och många andra saker. :)

Nämnas bör är att jag vid tillfället var övertygad socialist, men han öppnade mina ögon.

Dock kanske bör nämnas att för varje version av honom finns det 15 lärare som har mer socialistiska värderingar och inte var sena att föra ut dem..

Ett uttalat mål av paret Myrdahls ideologiska produktion var ju att skolan skulle forma "goda socialdemokratiska medborgare".. Och varför har vi nationella skolplaner nu igen?

Mathias Sundin sa...

Okej Jonas, en av de roligaste. Men jag tycker inte det var ett dugg kul - men visst, mkt effektivt.

Wille:
Jag tycker det är lika illa som om du hade varit liberal och blivit socialist.

Anonym sa...

Som jag har förstått det så tog de pengarna ur sin befintliga reklambudget. Med tanke på den publicitet de fick för så lite pengar så var det bra pr trick enligt min mening.
Sedan kan man ju alltid diskutera om de skall ha en reklambudget eller få pengar av staten överhuvudtaget men det är en annan fråga.

Jonas Morian sa...

Självklart måste en teater ha en reklambudget. Vad är det för vits med att spela teater om folk inte känner till att så sker, var och när? Sedan är Riksteatern, statsanslagen till trots, dessutom ingen myndighet utan en folkrörelseorganisation med ett demokratiskt fattat kongressbeslut på att satsa på opinionsbildning för att trygga de offentliga anslagen till kulturen - samt parallellt med det även utveckla inslagen av annan extern finansiering, t ex genom sponsring.

Anonym sa...

Håller helt med angående opinionsbildningen i skolan. Minns själv en samhällskunskapslärare i nian som bl.a. lärde ut att "den enda anledningen till att USA gick in i Kuwait var pga oljan", att "inga tyska soldater som vägrade order under andra världskriget arkebuserades" osv.

Anonym sa...

Hör till saken att Morian i sitt yrkesliv är pressekreterare på Riksteatern.
Själv är jag ideellt aktiv i Simrishamns Riksteaterförening och anser bluffen töntig och motverkar sitt syfte.
Välkomna att diskutera på vår hemsida vilken är öppen för alla.
http://www.simteater.se/forum/