2005-07-07

Hm... kulturpartiet

Jag kanske ska ta och svänga lite i fråga om kulturpartiets eller rättare sagt Riksteaterns PR-trick. I min första kommentar (då jag trodde på ett kulturparti) dömde jag ut det som flum, de svamlade lite om kultur i allmänhet och då ska man inte bilda partier om man inte har något mer konkret att komma med - det tyckte jag då, och nu.

Jag dömde sedan också ut att 200 000 kr använts av skattebetalarnas pengar för detta jippo, som var mycket effektivt, det har jag också skrivit tidigare. Men när jag tänker på det är det inte så enkelt. De verkar inte ha förespråkat mer pengar till kulturen, utan ville istället just ha en diskussion om kulturpolitik.

I grund och botten tycker jag det är fel att skattepengar används till opinionsbildning. Men ett av argumenten för skattepengar till kulturen är just den ska ifrågasätta samhället på olika sätt. Om det är okej att författare får pengar från staten för att ge ut böcker som ingen läser, så måste det vara okej att Riksteatern använder sina reklampengar till sådana här utspel.

Så under rådande omständigheter kan jag inte tycka att Riksteatern gjorde fel, men grundfrågan kvarstår - ska kulturen ha stöd från det offentliga? Ska det stödet bli mindre eller större och hur skulle det fungera utan?

Och så kan jag avsluta med att påpeka att jag inte skrivit detta om inte Riksteatern kuppat. Blir det inga pengar kvar till kulturen så kan de alltid börja jobba i PR-branschen. Eller kanske kan de utveckla kulturområdet så det inte behövs statliga pengar.

Kommentera gärna.

7 kommentarer:

ForestRidge sa...

"-Om det är okej att författare får pengar från staten för att ge ut böcker som ingen läser, så måste det vara okej att Riksteatern använder sina reklampengar till sådana här utspel.-"

Nej, det är två fel, inte ett rätt.

Mathias Sundin sa...

Jo visserligen, men under rådande omständigheter går det inte att döma ut Riksteatern rätt av. Man måste börja i rätt ände. Är det rätt eller fel med kulturstöd?

Anonym sa...

Även om "kuppen" lyckades, vad har Riksteatern för nytta av den? Har de verkligen ett så stort överskott att de kan bränna SEK 200k allmän lobbyverksamhet.

Mathias Sundin sa...

Nej, men man kan knappast anklaga Riksteatern att de gör fel om de använder pengarna som är tänkt att de ska användas, även om man i grunden tycker det är fel att de har fått pengarna.

Anonym sa...

kom igen för fan när ifrågasatte "kultur"eliten"= noren och osten såssepartiet den hand som föder dem????

Anonym sa...

Och helsidan i DN då??? där räcker det då inte med 200000 kr skattepengar vaba???

Mathias Sundin sa...

Anonym: Bara för att kultureliten inte ifrågasätter just regeringen är inte ett argument för att ta bort kulturstöd. Är det mer okej med kulturstöd om de ifrågasätter sossarna?

Kulturstöd avgörs inte av den frågan, det får man argumentera om på annat sätt. T ex menar de som stödjer kulturstöd att det ger mångfald, att det är bra med den smala konsten. Jag är inte alls så säker på den saken. Bara för att man skriver böcker som ingen vill köpa så ger det inte någon rättighet att få pengar från staten.