2005-07-06

Arbetarklassen

"- Om vd:n som köper tjänster till hemmet är arbetarklass, vad är då hushållshjälpen? Är det den nya underklassen?"

Det frågade Marita Ulvskog i sitt tal i Almedalen.

Nej Marita, hushållshjälpen är ingen ny underklass. Hon eller han är också arbetarklass, om man nu vill dela in folk i klasser. Men arbetarklassen är inget som Maritas parti stödjer längre, de stödjer den nya klassen, icke-arbetarklassen. Förtidspensionärsklassen. Sjukskrivenklassen. Kalla det vad ni vill.

Men betyder det att dom människorna är den nya underklassen? Jag vet inte vad Marita vill kalla dom, men jag kallar dom inte det. Det är individer. Inte någon likadan grupp.

7 kommentarer:

Robert Nordman sa...

Varje gång klyschan om vem som betalar hushållshjälp dyker upp blir jag så less på att det inte lika snabbt kommer någon från andra hållet och påpekar detta:
"En VD kan idag betala. En vanlig arbetare kan inte göra det. Det vill vi ändra på. Varför vill du värna nuvarande privilegie för de rikaste, Marita?"

Det är dessutom rolig retorik att använda.

Anonym sa...

Det skulle vara intressant att veta hur man kvalificerar sig in till arbetarklassen. Eller om det går att lämna arbetarklassen.

Bulten i Bo sa...

En VD kan idag betala. En vanlig arbetare kan inte göra det. Det vill vi ändra på.

Klokt talat, Robert! Men jag undrar om du inte tog i lite för hårt här.

Visst är det orimligt som det är nu; att en VD:s lön kan vara upp till 100 ggr högre än en arbetares . Men menar du att dom skulle tjäna lika mycket?

Jag tror inte på det. Då skulle nämligen Ramquist och Hellström, och allt vad de verkligt kompetenta heter, ha blivit NHL-proffs istället. Är det verkligen så du vill ha det?

Wille sa...

"Visst är det orimligt som det är nu; att en VD:s lön kan vara upp till 100 ggr högre än en arbetares . Men menar du att dom skulle tjäna lika mycket?"

Fakta: 99% av alla svenska företag har tre eller färre anställda, min gissning är att 99,9% av dessa inte ens har en omsättning som är 100ggr större än en arbetarlön.

VD:ar med uppblåsta löner är en sån total minoritet av alla företagsledare i Sverige så de närmast får betraktas som en anomali. Att använda dessa som debatt exempel är inget annat än ohederlig debatt teknik som tar fokus från de verkliga sakfrågorna.

Bulten i Bo sa...

Absolut, de överbetalda VD:arna är ungefär en lika stor anomali som den grupp de gillar att jämföra sig med, NHL-proffsen!

Robert Nordman sa...

Fin omskrivning av vad jag menade, Bult.
Men då kan jag passa på att ställa dig en fråga:
Om du har/hade familj och barn och fick möjligheten att för något under tusenlappen i månaden slippa fyra-sex timmars* städning, för att istället kunna spendera den tiden med familjen - skulle du då göra det?
Jag skulle göra det, trots min extremt blygsamma lön.

* Byggt på antagandet att en professionell städare är mer effektiv än man själv; ungefär enligt 1:2. Jag syftar alltså på att man hyr in städhjälp någonstans runt en timme i veckan, som då alltså tar han om sådant som tar längre tid än dammsugning (rengring av badrum, exempelvis).

Anonym sa...

Jag tycker någon borde fråga Marita Ulvskog om hon städar sitt kontor själv eller om hon har en piga.