2005-06-12

Förnya partipolitiken II

Jag är idag med i lokalradion och pratar om hur partipolitiken bör förnyas. Jag pratar bl a om att de kommunala nämnderna bör slopas och att något jag kallar partisympatisör bör införas. Ni som följer bloggen känner säkert igen tankegångar sedan tidigare.

10 kommentarer:

Bulten i Bo sa...

"Registrerad partisympatisör", varför ska en sympatisör behöva registrera sig? Låter väldigt antiliberalt om du frågar mig.

Till syvende och sisdt är det väl partiets medlemmar som i demokratiska majoritetsbeslut måste besluta om partiprogrammet, eller hur?

Robert Nordman sa...

"'Registrerad partisympatisör', varför ska en sympatisör behöva registrera sig? Låter väldigt antiliberalt om du frågar mig."

Inte då, snarare tvärtom: Att ge ytterligare valfrihet för hurpass engagerad man vill vara (ett fjärde, utöver de tre förhållningssätt man kan ha idag) är väl nästan larvigt mycket liberalt. Om vi nu skall lattja med tolkningar, menar jag...

Bulten i Bo sa...

För mig har det gått aldeles utmärkt att sympatisera med diverse partier utan att registrera mig på något sätt.

Vill jag däremot aktivt påverka ett parts program har jag svårt att se något alternativ till att ta steget fullt ut och söka medlemsskap där!

Robert Nordman sa...

Det må så vara i dina ögon, Bult, jag besvarade endast frågan om det var antiliberalt. Det borde väl gå att få ett erkännande att det inte är, eller?

Bulten i Bo sa...

Nej, jag tycker fortfarande inte att det låter liberalt att upprätta register över vad folk sympatiserar med för parti.

Jefferson Smith sa...

Då borde du väl gilla förslaget då, Bulten, eftersom du är antiliberal själv.

Robert Nordman sa...

Om du kollat Mathias poster, som han länkade till, hade du kunnat läsa följande:
"Det ska gå att registerera sig som partisympatisör, alltså en lösare koppling till partiet än att vara medlem. Du blir delaktig i och kan påverka politiken men känner inte en lika stark koppling till partiet. Det kan det vara ett sätt för människor att känna sig för lite, innan de tar steget och blir medlemmar, som många tycker är ett stort och lite dramatiskt steg."

Är det antiliberalt att ge dig möjligheten att välja mellan:
1) Bli medlem (och troligen rösta på)
2) Bli registrerad sympatisör (och troligen rösta på)
3) Endast sympatisera utan att göra ovanstående (och troligen alltså endast rösta på)
4) Inget av de ovanstående (och alltså rösta på någon annan/inte rösta alls)

Extra valmöjlighet. Frivillig registrering (som med medlemmar, SSU undantaget). Vad är antiliberalt?

Bulten i Bo sa...

Jodå, jag har läst t.o.m. Mathias svar på Pierre Anderssons mycket befogade fråga om vad dessa registrerade sympatisörer ska ha för status:

Nej partisympatisörerna får inte rösta om t ex partiledare. Däremot kan de ha rätt att medverka i olika politiska grupper, och kanske ha rösträtt i vissa frågor. Exakt vad det innebär att vara partisympatisör har jag inte tänkt klart om.

Bulten i Bo sa...

Till Jefferson, faktum är att de som kommit närmast de idéer som Mathias framför är vänsterpartiet som i ett riksdagsval öppnade för möjligheten att icke-medlemmar skule kunna stå på partiets listor.

Sven Grassman kom in på det sättet, vill jag minnas!

Anonym sa...

Bulten, förutom de i din fantasi frekvent förekommande varianterna smyg-, tvångs- och åsiktsregistrering finns även frivillig och personligt initierad sådan - helt förenlig med liberal filosofi och de mänskliga rättigheterna. tro det eller ej.