2005-05-26

Vem tar över efter Karl Rove?

Karl Rove är väl den starkaste lysande stjärnan av alla politiska konsulter någonsin. Nu börjar det spekuleras lite om vem som ska ta hans plats i rampljuset, även om jag inte hört att han ska kliva undan. Men i och med att Bush är inne på sista period och Rove är starkt sammankopplad med honom så blir han väl inte lika starkt lysande efter det. CNN listar fem kandidater:

Sara Taylor, 30 år, är Vita husets yngsta political director någonsin och ses som Karl Roves högra hand.

Jeremy Rosner är amerikan men jobbar i hela världen. Senast hjälpte han Tony Blair att vinna en tredje mandatperiod.

Jude Barry försöker nu hjälpa demokraterna att få bort Schwarzenegger från guvernörsposten i Kalifornien. Har tidigare jobbat tillsammans med Joe Trippi i Howard Deans kampanj som revolutionerade användadet av internet i politisk kampanj.

Dick Wadham lyckades med konststycket att få sin kandidat att slå demokraternas ledare i senaten Tom Daschle. Han har lett sju stora kampanjer och vunnit sex.

Michael Whouley har bl a lyckats med att vända Iowa till John Kerrys fördel.

Vad gäller Sverige så har vi en egen stjärna på gång, Erik Lakomaa. Han har vunnit IPRA:s guldmedalj för världens bästa PR-kampanj 2003. I år utsågs han av tidningen Campaigns & Elections till världens bästa politiska konsult under 40 år utanför USA.

1 kommentar:

Robert Nordman sa...

Jag tror Erik brände lite många broar när han först låg bakom Nej till EMU, och i somras var med kring Junilistan, så han kan halka lite en stund medan han reparerar synen på honom själv som någon som hyr ut sig till vad och vem som helst.
Om vi talar direkt politiska kampanjer, vill säga.
Men duktig är han.

Jag tror inte Rove är helt ute ur leken ännu. Någon annan i hans stab har förstås lärt sig ett och annat, och jag undrar om inte Dan Bartlett (tidigare främst talskrivare, nu [officiellt] rådgivare) kommer finnas med i bakgrunden någonstans också.