2005-05-26

Olika våld, Dick

Dick Erixon visar på statistik som säger att män utsätts för mer våld än kvinnor. Det är säkert riktigt och också viktigt att peka på. Det är farligare för en man att gå hem från krogen än en kvinna.

Men, det är också viktigt att komma ihåg att det är olika sorts våld. Att få stryk på stan är en sak, det leder till skador och säkert till rädsla i framtiden.

Att bli slagen i hemmet under lång tid och framförallt utsättas för en psykisk terror är något annat och vill jag påstå, mycket värre.

Det gör inte det andra problemet mindre, eller betyder att vi inte ska bry oss om det. Vi ska kunna bry oss om båda saker samtidigt. Som jag ser det är dock fysisk och psykisk terror i hemmet något som vi är väldigt dåliga på att hjälpa de som är utsatta för. Samhället måste bli mycket bättre på det. Vi måste också bli mycket bättre på att t ex göra det säkrare att gå på stan en sen kväll. Båda saker måste kunna prioriteras.

5 kommentarer:

Anonym sa...

Mathias, när det gäller psykisk terror i hemmet så tror jag att Dick Erixons åsikt om att männen har det värre gäller även där.

Robert Nordman sa...

Tror Roland menar de signaler som finns på att män ofta faller för psykisk misshandel.
Om jag minns en undersökning om våld inom parrelationer rätt (sök i DN Debatts arkiv för länk) så var den delen ganska jämn, dock.

Jag håller mer med dig, Mathias: Det är olika typer av våld. Eller man kanske skall säga "olika typer av syften och delar av följderna."

Människor är fantastiska. Men vi kan bete oss så fruktansvärt illa mot varandra också. Det är värt att lyfta fram: Våldet, frustrationen, vanmakten, utnyttjandet...allt detta. Skall man nödvändigtvis leta efter nåpon form av struktur borde man leta efter strukturen som gör att detta förekommer - och det är inte enbart knutet till någon maktordning.

Anonym sa...

Mathias, vad jag varit med om så är det oftare mannen som utsätts för elaka pikar om sin oduglighet etc.

Mathias Sundin sa...

Okey Roland. Det är också en del som borde lyftas mer i ljuset, den psyiska terrorn. Även här finns det såklart gradskillnader i helvetet. Men många män och kvinnor lever nog under någon sorts psykisk press från sin partner. Hur utbredd den riktiga terrorn är hos män respektive kvinnor vet jag inte, och har inte direkt någon uppfattning om.

Fredrik Lindholm sa...

"säkert till rädsla i framtiden"

Men tjenare!