2005-05-26

Sossarna regerar vidare 2006

Det menar Peter Wolodarski i DN. Han menar att (m) och (fp) gick till val 1991 och begärde och fick ett tydligt mandat för förändring. Det gav friskolor, avreglerad telemarknad, reklamradio med mera.

Han menar också att Fredrik Reinfeldt inte begär något mandat för systemskifte, inget ideologiskt alternativ för Sverige.

Det har han rätt i. Men jag tror att den borgerliga regering som tar över 2006 har god chans att sitta mer än en mandatperiod. De begär visserligen inte mandat för ett systemskifte, men de lovar inte att göra massa saker som de inte hinner med heller. De lovar så mycket som de kan hålla. Det ökar chanserna till omval.

Förutom det jag skrivit tidigare om att det visst blir ett systemskifte, så behöver det här landet ett maktskifte, även om de skulle föra exakt samma politik som sossarna. Det gamla behövs vädras ut. Såklart vill jag ha förändringar, men bara ett maktskifte är skäl nog att rösta borgerligt 2006.

4 kommentarer:

Anonym sa...

Jag håller med dig Mathias, ett maktskifte behövs även om det inte kommer att innebära en radikalt förändrad politik. Vi kommer åtminstone att exempelvis slippa höra sossen Carin Jämtin uttala sig som svensk minister på statsbesök om hur ”vansinnigt sjuk” den livräddande israeliska skyddsmuren är.

Niklas Frykman sa...

Nej tack, muren mår utmärkt.

Wolodarski vill väl det omöjliga, nämligen att svenska folket skulle gå man ur huse för att rösta bort 'välfärden'. Jag tror Alliansens strategi är ganska klok. Viktigare att förändra på sikt och i grunden än fort och genast.

Robert Nordman sa...

Men, i ärlighetens namn, har Wolodarski också fel i sak.
Moderaterna och folkpartiet fick faktiskt inte mandat, inte ens när de fick med centern och kristdemokraterna.

1991 är det tydligaste missnöjesval vi haft. Som bevisning framlägger jag en gul gubbe, som jag aldrig fattade om det skulle föreställa Bert själv, eller om det var någon av Ians kompisar.

Skall man verkligen jämföra med något får man väl se om man kan hitta någon likhet whatsoever med 1973 (ja, faktiskt) och 1976. Den jämförelsen haltar väldigt, javisst, men en sak i liknelsen är väldigt tydlig:
Väljarna, hela landets tänkande, hade dragits så långt åt vänster att man inte kunde stå och ropa långt bort till höger. Någon var tvungen att gå och hämta dem; den gången blev det Fälldin.

Där finns en gemensam nämnare, och jag tror det är den enda man kan hitta i jämförelsen mellan nuvarande situation och både de tidigare maktskiftena.

Visst finns ett mått av systemskifte som en automatisk följd av den politik som kommer läggas fram - men måste man presentera den som det när det helt enkelt handlar om att tala om detaljerna som leder bort från dagens farliga väg?
Nej.
Bättre att tala om hur man får bort stenen på vägen än att planera för varningslampor, skyltar, med mera, för att sedan i detalj söka beskriva det sätt man tänker få bort stenen som "det enda sättet"

Anonym sa...

Stenen på vägen var en bra liknelse.

Den vandrande klanen har kommit fram till ett stopp. Man funderar på vad man ska göra med stenen som ligger där i vägen.

Man kan förstås spränga den. Fast nästan ingen vill det. Det finns två läger inom klanen - det ena lägret vill bygga stenen ännu större, det andra lägret vill hacka lite, lite på ena sidan.

Båda lägren verkar rädda för vad som finns på andra sidan. Stenen i sig representerar trygghet. Man har sett den på långt håll, och alltid gått i riktning mot den. Den har "alltid" funnits. Vad skulle klanen göra utan den?

Några enstaka äventyrare föreslår att man slutar gå på vägen och i stället hoppar ner i skogen och börjar röja där. Ingen lyssnar på dem.

Ett par av de mest otåliga som inte orkar sitta stilla på vägen och titta på den stora stenen hoppar över diket och försvinner in i skogen mot det okända.

Kanske hittar de något annat där. En sjö med fisk. Vildsvin. Kanske går de bara vilse i skogen och dör.

Kanske de hittar en annan klan, som inte har så mycket sten på vägen.

Det är hursomhelst inte säkert att de som försvunnit kommer tillbaka till den gamla vägen överhuvudtaget.

Så om klanmedlemmarna bara sitter kvar och tittar på jättestenen så får de nog bara sitta där tills det växer mossa på dem också.