2005-05-21

Rätten att vara anonym

För ett tag sedan försökte ett par personer luska ut vem bloggaren 'Alicio Hernandez' är. Jag tror de lyckades men har ingen större koll på alla turer. Nu är det dock den nyblivne bloggaren Helle Klein på Aftonbladet som dundrar på mot Alicio. Hon kallar det "höjden av feghet" att inte skriva ut sitt namn och frågar i ett inlägg om det inte är dags att våga skriva sitt riktiga namn och "ta en ärlig match".

Jag ogillar starkt Helles trista retorik. Vad spelar det för roll om Alicio eller någon annan är anomyn? Blir ens åsikter mer värda bara för att man talar om vad man heter? I vissa fall kan det vara tvärtom. Tidningen the Economist sätter inte ut namn på den eller de som skrivit en artikel och få tidningar har väl bättre renommé runt om i världen. Så här motiverar de anonymiteten:

"The main reason for anonymity, however, is a belief that what is written is more important than who writes it."

Så innan Helle Klein skulle kunna bemöta något i the Economist så måste hon veta vem som skrivit det?

Om någon rapporterar anonymt från ett land utan yttrandefrihet, måste den personen ange sitt namn för att Helle ska lyssna?

Jag förstår att anonymitet kan öka tvivlen på t ex rapportering av nyheter, men när det gäller åsikter på en blogg spelar det för mig ingen större roll. Och om Helle Klein nu tycker att 'Alicio' är "högerextrem", så tycker jag hon ska bemöta honom och argumentera för sin sak. Det är och förblir det bästa sättet att bemöta åsikter man inte gillar.

(För övrigt anser jag att Helle har en bra blogg, hon verkar ha fattat ganska bra vad det innebär att blogga.)

8 kommentarer:

Bulten i Bo sa...

Om man blir kallad "Helle 'Hamas' Klein" av en bloggare är det väl inte så konstigt om man blir intresserad av den korrekta identiteten hos den som gjorde det.

Eller hur?

Robert Nordman sa...

Inte nödvändigtvis, Bult. Jag vet en del som blivit påhoppade av dig, och en hel drös som blivit påhoppade av andra helt anonymt, utan att för den skull bry sig ett smack om vem du (eller dessa andra) är.

Mathias Sundin sa...

Exakt Robert!

Bulten i Bo sa...

Någon som fått ett tillnamn av mig?

Alicio sa...

Det är alltd lika roligt när "Bulten 'Jag publicerar privata mail på min blogg' i Bo" kommer in och kritiserar. En person som altid har varit fullkomligt anonym.

Sedan är det ganska lustigt att Helle Klein utan tvekan rekommenderade tre just anonyma bloggar.

För det tredje kan man notera att personer med vanliga namn (ex Anders Johansson) i själva verket är totalt anonyma. Det finns ju tuentals med det namnet i Sverige.

Bra inlägg Matthias i övrigt, även om jag personligen föredrar Lotta Grönings blogg på Aftonbladet framför Helles.

Mathias Sundin sa...

Ja helt klart, Lotta Grönings blogg är riktigt bra. När jag bara hörde en ¨någon gång fick jag agg mot henne för hennes störiga dialekt och röst. Men jag har omvärderat henne. Hon är duktig och en skön typ.

Magnus sa...

saknar henne från NSD, som nu mest bara pratar mumbojumbo...

Bulten i Bo sa...

Jag har varken kritiserat Alicio eller Helle Klein.