2005-05-24

Roliga moderater i partiledarduellen

Tidningar, TV och bloggar lär vara fullproppade av analyser, så jag nöjer mig med att konstatera ett par saker.

Det var så jag skrattade lite när Fredrik Reinfeldt själv använde sossarnas generaltrick nr 1, att tala om för motståndaren hur mycket han gett sig själv i sänkt skatt.

Men Göran Perssons svar sätter fingret på det som kanske är hans absoluta styrka som politisk debattör. Det är hans förmåga att svara på en fråga eller ett påstående utan att för den delen hamna i försvarsställning. Jag stör mig när politiker inte svarar på frågorna utan babblar bort det. Göran Persson svarar ofta och vänder det mycket skickligt till sin egen fördel. Den enda gången som jag har hört som han verkligen hamnat på defensiven är i utfrågningen om utvisningen av egyptierna.

Han klarade av vända Reinfeldts anklagan om sänkt skatt för sig själv, till något där han framstår i god dager och dessutom lyckades han utdela ett par rejäla rallarsvingar mot den borgerliga regeringen på 90-talet.

En kul debatt tackvare moderaternas nya grepp och ny angrepp. Tråkig för att den handlade ytterst lite om visioner och mer om ersättningsnivåer. Men som politisk nörd är det här julafton.

10 kommentarer:

Peter Björkman sa...

Jo, men det är ju politisk teater det handlar om. Den grundläggande idépolitiska debatten får vi inte i en partledarduell!

Som politisk teater var det ju riktigt intressant. De kan sin sak, grabbarna...

Peter Björkman sa...

Jag menar. Vi får förstås en idédebatt, men den är vriden för att passa de båda partiernas intressen! Här är det inte på dagordningen att gå till grunden med några frågor, alltså!

Den är ingen förutsättningslös och öppen idédebatt utan en strängt redigerad, nästan liturgisk dialog.

Det är en konst det också!

Robert Nordman sa...

Jag håller mer med kommentatorerna på nyheterna precis efteråt, att det var så mycket som saknades - och därför är jag lite besviken. Särskilt som jag cirka tjugo minuter tidigare pratat lite om hur Sverige halkat efter i omställning till nya villkor i ekonomin, och pekat på England som mycket mer framme på det planet.
Men visst var det underhållning!

Alicio sa...
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.
Alicio sa...

Jag tror att det hade varit bättre om programledaren hade styrt debatten med fler frågor. Partiledarna var alldeles för tråkiga, och "fastnade" när de fick köra själva, tycker jag.

Anonym sa...

jag tycker nog att Reinfeldt mest brast när han bara bemötte huvudargumentet/-anklagelsen i de flesta ordväxlingarna, och därför lät Persson komma undan med 2-3 efterslängar varje gång.

sorgligt även att Adaktusson inte styrde det betydligt hårdare, ffa efter att han klargjorde tidsbristen en gång.

men om vi bortser från debattekniken så verkar svenskarna, med tanke på Sifoundersökningen, ändå ha insett vem som håller fokus på de det större perspektivet och de viktiga frågorna - ekonomin och arbetslösheten - och vem som mest svamlar om solidaritet och procentsatser. synd bara att Persson kom undan feminismfrågan så enkelt, annars hade det nog blivit än mer till Reinfeldts fördel.

Robert Nordman sa...

Jag skulle ge en liten del av mitt vänstra lillfinger för att få höra vilka målsättningar de båda lägren satte upp innan debatten, så att man skulle kunna jämföra med hur väl de nådde målen.
För att ta den käre Fredriks sida, exempelvis: Om målet var att testa några frågor (de som bara snuddades vid), bygga vidare på (den faktiskt väldigt sanna) bilden av Fredrik som någon som faktiskt bryr sig om att ta reda på hur verkliga människor har det, istället för att använda "ensamma mamman i offentlig sektor" som retorisk figur, och låta (s) trötta ut sig om procentsatserna så lyckades de/vi väl. Om målet var att även prata om (nystarts)jobben, varför sänkta skatter-konkurrenskraft är viktigt, med mera, så var det mindre lyckat.

Vad jag verkligen ser fram emot är livebloggande i framtida debatter, från olika håll.

Lagergren sa...

Jag pallade ungefär 10 minuter innan jag var tvungen att gå och göra något annat. Göran som tar av sig glasögonen på det där folkliga mediastaljade sättet och talar allvar med oss tittare - Reinfeldt som svarar något lika tillrättalagt.. Näe det här är inte politik på riktigt som politik borde vara ;-)

Mathias Sundin sa...

Det visar väl hur mkt nörd man är man gillar en så intetsägande debatt så mkt. Låg och antecknade tom..

Anonym sa...

rolex watches
abercrombie and fitch
birkenstock shoes
kate spade outlet
michael kors
canada goose uk
canada goose jackets uk
oakley sunglasses
hermes bags
coach outlet
MT0509